Čačak: Stare svetiljke zamenjuju se najsavremenijom LED rasvetom

od strane | 06/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Grad Čačak)

  U Čačku je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije, koja će zameniti postojeće svetiljke sa natrijumovim, metal-halogenim i živinim izvorima visokog pritiska.

Planirana je zamena 11.513 sijaličnih mesta, a ova investicija investira se iz budžeta Grada Čačka sa 360 miliona dinara. Rok za završetak radova je 100 dana, a garantni rok za ugrađene svetiljke je 10 godina. Prema idejnom projektu 7.137 LED svetiljki biće postavljeno na gradskom, a 4.376 na seoskom području.

Ukalanjaju se stare sijalice i menjaju energetski efikasnom LED rasvetom, koja za 15 procenata troši manje električne energije u odnosu na klasičnu sijalicu. Prema rečima gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, na taj način će se postići velika ušteda.

– Tokom decembra i januara nešto više od 43 miliona dinara dato je iz budžeta Grada za javnu rasvetu. Ovom zamenom uštedećemo veliki novac. Investicija jeste skupa i novac koji ulažemo je ogroman, ali očekujemo da taj novac koji investiramo zapravo uštedimo zamenom rasvete tokom tri godine. Taj model je odličan za grad i imaćemo velike uštede, a potrudićemo se da i prihodi budu što veći – rekao je Todorović.

Ceo projekat je vredan 360 miliona dinara, ove godine odvojena je jedna trećina odnosno 120 miliona, dok će 2024. biti opredeljena druga trećina novca, a 2025. i treća, po 120 miliona dinara.

Planirano je i postavljanje 547 novih LED daljinski upravljivih svetiljki u centralnim i najznačajnijim gradskim saobraćajnicama, kao i na javnim površinama. Takvih svetiljki u Čačku ima već 419, pa će sa dodadtnom rasvetom, JP “Gradac“ preko monitoring centra, upravljati sa 966 svetiljki.

U svakom trenutku biće moguće njihovo podešavanje i uvid u funkcionisanje. Na sistem od preostalih 11.000 svetiljki, takođe je moguće naknadno ugraditi uređaje za daljinsko upravljanje.

Izvor: Grad Čačak

Preporučene vesti: