Broj gazdinstava seoskog turizma u Srbiji povećan za 40 odsto

od strane | 15/01/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Freepik)

  U Srbiji je u protekloj godini broj evidentiranih gazdinstava koja se bave seoskim turizmom povećan 40 odsto i trenutno je u sistemu E-turista registrovano više od 700 objekata ovog tipa.

Prema rečima ministra turizma i omladine Huseina Memića, verovatno još toliko njih posluje u sivoj zoni.

– Jedan od razloga za pojačanu prijavu u sistem E-turista je učešće u sistemu vaučera, budući da je u seoskim gazdinstvima prošle godine iskorišćeno više od 10.000 vaučera. Istovremeno, imajući u vidu ekspanziju ruralnog turizma širom Srbije, pogotovo od početka pandemije, sigurno je najmanje još 700 seoskih gazdinstava koja posluju u sivoj zoni – kazao je Memić u intervjuu agenciji Beta.

On je istakao da Ministarstvo turizma u narednom periodu planira da se aktivno bavi ovim problemom, jer, kako je naveo, fizička lica koja izdaju privatni smeštaj nelegalno predstavljaju nelojalnu konkurenciju svim ugostiteljima koji posluju po zakonu.

Ukazao je da je, nakon uspostavljanja Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma, tzv. E-turiste, u drugoj polovini 2020. prvi put dobijena realna slika broja i noćenja gostiju i to na svakoj destinaciji.

– Međutim, još uvek postoji veliki broj vlasnika privatnog smeštaja koji ne plaćaju porez i posluju na crno, tako da je broj smešajnih kapaciteta i gostiju na destinacijama i dalje veći nego što pokazuje statistika – kazao je ministar.

Memić je potvrdio da je ove godine zabeleženo dosad najveće interesovanje građana za korišćenje vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, pa je samo tokom prvog dana prijave građana podeljeno više od polovine vaučera, od ponuđenih 100.000.

– Odluka o dodeli dodatnih vaučera zavisi od makroekonomske situacije i mogućnosti u budžetu. U svakom slučaju, vrlo rado bismo prihvatili odluku o dodeli novih vaučera, jer su višestruko doprineli razvoju domaćeg turizma prethodnih godina, počev od razvoja novih destinacija, produžetka sezone i izlaska velikog broja ugostitelja iz sive zone – smatra ministar turizma.

On je naveo da je u prošloj godini evidentirano 3,8 miliona dolazaka i 12 miliona noćenja gostiju.

– To je, bez sumnje, do sada najbolja godina za turizam Srbije po ostvarenom turističkom prometu, sa oko 20 odsto većim brojem noćenja od rekordne 2019. godine, i to u okolnostima kada smo se takvom rezultatu najmanje nadali -poručio je Memić.

Podsetio je i da je globalno posmatrano, Srbija prošle godine bila jedna od vodećih destinacija u smislu brzine povratka turističkog prometa na period pre pandemije i ostvarene zarade od stranih gostiju.

– Devizni priliv od turizma u prvih 10 meseci prošle godine je dve milijarde evra, čime je već daleko premašena rekordna 2021. u kojoj je zarada po ovom osnovu u Srbiji iznosila 1,6 milijardi evra – zaključio je Memić i izrazio očekivanje nastavka rasta turističkog prometa i u ovoj godini.

Izvor: Beta

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...