Brnabić: Vlada Srbije u Dubaiju predstavljena kao jedna od najinovativnijih

od strane | 13/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je srpska vlada na Svetskom samitu vlada u Dubaiju predstavljena kao jedna od najinovativnijih, odnosno da je srpska vlada jedna od vodećih po pitanju primene veštačke inteligencije.

– Mi smo ovde na ovom Svetskom sajmu vlada prikazani kao jedna od najinovativnijih vlada sa našim rešenjem za super kompjuter odnosno sa našom primenom superkompjutera u veštačkoj inteligenciji. Bilo je ukupno 1.084 prijava za nagrade, a mi smo izabrani kao jedno od devet najinovativnijih rešenja od tih 1.084 – rekla je Brnabićeva. 

Istakla je da je Vlada Srbije jedna od retkih na svetu koja je superkompjuter dala besplatno na korišćenje naučno tehnološkim parkovima, fakultetima i naučnim institutima.

Ona je dodala i da je Svetski samit vlada u Dubaiju najveći takav događaj na svetu i da će svi prisutni videti da je Srbija predstavljena kao jedna od devet vodećih zemalja na polju primene veštačke inteligencije.

– Ponosna sam onim što smo mi uradili u poslednjih nekoliko godina i onim što smo mi danas prikazali ovde. Mislim da je to razlog zašto smo pozvani da govorimo, na temu toga kako će izgledati budućnost, kako je možemo definisati i kako to u stvari izgleda u okviru ciljeva održivog razvoja UN do 2030. godine – objasnila je premijerka Brnabić. 

Naglasila je da je na Svetskom samitu bilo reči o tome kako tehnologija može da determiniše uspešnost jedne zemlje.

– Mi smo to prepoznali i rame uz rame smo sa najnaprednijim zemljama sveta i ako nastavimo ovim putem bićemo još uspešniji narednih godina – zaključuje Brnabićeva.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...