Brnabić: Vlada Srbije u Dubaiju predstavljena kao jedna od najinovativnijih

od strane | 13/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je srpska vlada na Svetskom samitu vlada u Dubaiju predstavljena kao jedna od najinovativnijih, odnosno da je srpska vlada jedna od vodećih po pitanju primene veštačke inteligencije.

– Mi smo ovde na ovom Svetskom sajmu vlada prikazani kao jedna od najinovativnijih vlada sa našim rešenjem za super kompjuter odnosno sa našom primenom superkompjutera u veštačkoj inteligenciji. Bilo je ukupno 1.084 prijava za nagrade, a mi smo izabrani kao jedno od devet najinovativnijih rešenja od tih 1.084 – rekla je Brnabićeva. 

Istakla je da je Vlada Srbije jedna od retkih na svetu koja je superkompjuter dala besplatno na korišćenje naučno tehnološkim parkovima, fakultetima i naučnim institutima.

Ona je dodala i da je Svetski samit vlada u Dubaiju najveći takav događaj na svetu i da će svi prisutni videti da je Srbija predstavljena kao jedna od devet vodećih zemalja na polju primene veštačke inteligencije.

– Ponosna sam onim što smo mi uradili u poslednjih nekoliko godina i onim što smo mi danas prikazali ovde. Mislim da je to razlog zašto smo pozvani da govorimo, na temu toga kako će izgledati budućnost, kako je možemo definisati i kako to u stvari izgleda u okviru ciljeva održivog razvoja UN do 2030. godine – objasnila je premijerka Brnabić. 

Naglasila je da je na Svetskom samitu bilo reči o tome kako tehnologija može da determiniše uspešnost jedne zemlje.

– Mi smo to prepoznali i rame uz rame smo sa najnaprednijim zemljama sveta i ako nastavimo ovim putem bićemo još uspešniji narednih godina – zaključuje Brnabićeva.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...