Brnabić: Ukidanjem konverzije uz naknadu biće dodatno povećan nivo investicija

od strane | 10/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Premijerka Ana Brnabić izjavila je na sednici Vlade u Lebanu da će država izmenama Zakona o planiranju i izgradnji ukinuti konverziju prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem, uz naknadu dodatno povećati nivo investicija u Srbiji.

– Kada rešimo problem konverzije biće obezbeđen veći nivo dodatnih investicija, pa čak i od postojećih investitora u Srbiji, da ne dovodimo nove. A pregovaramo i sa novima, kao i sa novim investitorima za ulaganje u ovaj deo zemlje (jug) – rekla je Brnabićeva.

Istakla je da će sa ukidanjem konverzije uz naknadu biti oslobođen veliki potencijal za nove investicije.

Podsetila je da je Srbija u 2022. imala priliv direktnih stranih investicija u vrednosti od 4,4 milijarde evra.

– Ako nam 2023. bude kao 2022, možemo da zadržimo ovaj nivo ivnesticija, ali za to treba i mi da uradimo neke stvari, treba da usvojimo izmene ili dopune Zakona o planiranju o izgradnji ili novi zakon. Završen je nacrt u prvih 100 dana rada vlade i ministar Vesić je to pustio u javnu raspravu, jer treba da čujemo predloge za nacrt – navela je premijerka.

Kaže da je Srbija svake godine uspevala da podigne nivo investicija i da je to uspela čak i u 2022.

– Posebno je bilo važno za očekivati da imamo dobre rezultate, dolazili smo i u najtežim vremenima do najkonzervativnijih investitora, a to su nemački i japanski, što je bio signal da je Srbija bezbedna i staiblna za investicije i da kompanije mogu tu bezbedno da investiriraju – istakla je Brnabićeva.

Ona je istakla da u Srbiji nemački investitori zapošljavjau 80.000 ljudi, kao i da je 95 odsto njih reklo da bi ponovo investiralo u Srbiju i širilo poslovanje.

– Imamo dobre trendove, sutra imamo sednicu Saveta za BDP u vladi, da vidim ošta možemo dodatno da uradimo, jer su jako teška vremena – rekla je premijerka.

Izrazila je očekivanje da će sledeća velika kompanija u oblasti biotehnologije sa kojom će Vlada uspostaviti saradnja biti britanska Astrazenak i istakla da će to biti dobra osnova za Bio4 kampus koji će početi da se gradi u Beogradu do kraja ove godine.

Brnabićeva je istakla da je u prvih 100 dana rada vlada počela da stvara uslove za investicije u istraživanje i razvoj u biotehnologiji.

– Zato su nam toliko važni ovi sporazumi o saradnji sa švajcarskim farmaceutskim gigantom Rošom i japanskom korporacijom Takeda. Njihovi godišnji budžeti za istraživanje i razvoj su između pet i 16 milijarde evra – navela je ona.

Kaže da su to i investicije u naše istraživače, fakultete i naučne institucije i da samo jedna projekat može da bude vredan i do 100 miliona evra u narednom periodu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: