Brnabić razgovarala sa članovima Borda direktora EBRD

od strane | 02/03/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa članovima Borda direktora Evropske banke za obnovi i razvoj (EBRD) o ekonomskom rastu Srbije, energetici i digitalizaciji, kao ključnim činiocima privrednog rasta.

Brnabićeva je istakla da je oblast informacionih tehnologija ostvarila veliki uspeh u prethodnoj godini, da je imala značajan udeo u BDP i podvukla da je uvođenje digitalizacije u ruralna područja od izuzetnog značaja za našu zemlju, kako bi svi građani imali pristup brzom internetu.

Ona je navela da bi na taj način bile zaustavljene i migracije iz manjih mesta u velike gradske centre.

Osim proširenja naučno-tehnoloških parkova u Čačku i Nišu, planirana je i izgradnja novog u Kruševcu.

Brnabić je upoznala sagovornike sa izgradnjom Bio4 kampusa, koji predstavlja veliki iskorak za Srbiju.

Premijerka je dodala da stabilna ekonomija i podrška talentovanim mladim ljudima predstavljaju ključ održivosti i progresa jedne zemlje.

Brnabićeva je zahvalila članovima Borda direktora što su prepoznali značaj oblasti inovacija i ulaganja u obrazovanje, budući da je EBRD kroz više projekata pomogao našoj zemlji u ovim sferama i dodala da je Srbiji i dalje potrebna podrška ove institucije, kako bi obezbedili održiv razvoj i privukli nove investicije.

Članovi Borda direktora EBRD pozdravili su rad Srbije u pomenutim delatnostima i ocenili da su oblasti digitalizacije i informacionih tehnologija ključni za dalje ulaganje.

Oni su podsetili da je banka i dalje značajan investitor u oblastima koje su važne za dalji privredni napredak Srbije i najavili su podršku u oblastima energetske efikasnosti i zelene ekonomije.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...