Brnabić razgovarala sa članovima Borda direktora EBRD

od strane | 02/03/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa članovima Borda direktora Evropske banke za obnovi i razvoj (EBRD) o ekonomskom rastu Srbije, energetici i digitalizaciji, kao ključnim činiocima privrednog rasta.

Brnabićeva je istakla da je oblast informacionih tehnologija ostvarila veliki uspeh u prethodnoj godini, da je imala značajan udeo u BDP i podvukla da je uvođenje digitalizacije u ruralna područja od izuzetnog značaja za našu zemlju, kako bi svi građani imali pristup brzom internetu.

Ona je navela da bi na taj način bile zaustavljene i migracije iz manjih mesta u velike gradske centre.

Osim proširenja naučno-tehnoloških parkova u Čačku i Nišu, planirana je i izgradnja novog u Kruševcu.

Brnabić je upoznala sagovornike sa izgradnjom Bio4 kampusa, koji predstavlja veliki iskorak za Srbiju.

Premijerka je dodala da stabilna ekonomija i podrška talentovanim mladim ljudima predstavljaju ključ održivosti i progresa jedne zemlje.

Brnabićeva je zahvalila članovima Borda direktora što su prepoznali značaj oblasti inovacija i ulaganja u obrazovanje, budući da je EBRD kroz više projekata pomogao našoj zemlji u ovim sferama i dodala da je Srbiji i dalje potrebna podrška ove institucije, kako bi obezbedili održiv razvoj i privukli nove investicije.

Članovi Borda direktora EBRD pozdravili su rad Srbije u pomenutim delatnostima i ocenili da su oblasti digitalizacije i informacionih tehnologija ključni za dalje ulaganje.

Oni su podsetili da je banka i dalje značajan investitor u oblastima koje su važne za dalji privredni napredak Srbije i najavili su podršku u oblastima energetske efikasnosti i zelene ekonomije.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...