Brnabić: Poslovni forum Srbija-Italija prilika za jačanje saradnje

od strane | 18/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorom Republike Italije u Srbiji Lukom Gorijem i predstavnicima italijanske privrede o bilateralnoj saradnji dve zemlje i daljim koracima na unapređenju ekonomskih odnosa dve strane.

Posebna tema sastanka je bilo predstojeće održavanje Poslovnog foruma Srbija-Italija, kojoj dve strane pridaju veliki značaj.

Brnabićeva je naglasila da bilateralnu ekonomsku saradnju karakteriše veliki obim razmene, koja je u 2022. dostigla rekordnu vrednost.

Ujedno je ocenila da je predstojeće održavanje poslovnog foruma značajno zbog ekonomskih i političkih veza dveju zemalja, istakavši oblasti informacionih tehnologija, univerzitetske saradnje i veštačke inteligencije kao posebno važne za dalje produbljivanje saradnje sa Italijom.

Brnabić je zahvalila italijanskom diplomati na podršci koju nam ta zemlja pruža na evropskom putu.

Ambasador Gori je istakao da Italija posebnu pažnju pridaje unapređenju privredne saradnje sa državama Balkana, a posebno sa Srbijom.

Ujedno je i najavio je da će veliki broj italijanskih kompanija učestvovati na Poslovnom forumu Srbija-Italija.

Italijanske kompanije pretežno posluju u tradicionalnim sektorima u Srbiji, ukazao je Gori i naglasio da je cilj održavanja foruma, pored daljeg jačanja saradnje u ovim oblastima, ujedno i uspostavljanje novih oblasti povezivanja dve zemlje.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: