Brnabić otvorila prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda

od strane | 29/09/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  U prisustvu predsednice Vlade Srbije Ana Brnabić, u kompleksu kompanije „Smurfit Kappa“ u Beogradu otvoreno je prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda, vrednosti pet miliona evra, koje će vodu iz Dunava korišćenu za industrijske potrebe prečišćavati i vraćati u reku u čistijem stanju od onog u kojem je iz reke uzeta.

Premijerka je postrojenje otvorila u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesić, direktora „Smurfit Kappa“ grupe za Evropu Saverija Majera, kao i generalnog direktora „Smurfit Kappa“ doo Milana Markovića.

– Ovo je važan dan za zaštitu životne sredine, kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji. Dan koji predstavlja prekretnicu za borbu za čistiju sredinu i održiviji razvoj naše zemlje – izjavila je Brnabićeva.

Ona je dodala da je „Smurfit Kapa“ izgradila prvo biološkog postrojenja za tretman otpadnih voda i da predstavljaju primer za sve privrednike u Srbiji.

– Samo projektovanje ovakvih postrojenja traži vreme, tako da svi privrednici moraju da počnu sa ovakvim projektima što pre – istakla je premijerka.

Brnabićeva je naglasila da je jedan od osnovnih prioriteta u Srbiji i tretman otpadnih voda uz zaštitu i unapređenje kaliteta vazduha, a treći koji se tiče skladištenja čvrstog otpada.

– Samo u prečišćavanje otpadnih voda Srbija će u narednom periodu uložiti nešto više od 4,5 milijardi – navela je ona.

Direktor „Smurfit Kappa“ grupe za Evropu Majer poručio je da otvaranje ovog modernog postrojenja predstavlja posvećenost održivom korišćenju voda.

– Mi smo ponosni što smo prva kompanija koja donosi ovakav inovativni sistem prečišćaanja vode u Srbiju, kao deo našeg kontinuiranog investiranja u održivu proizvodnju i proizvode. Smurfit Kappa će nastaviti da vodi našu industriju ka još inovativnijim i održivim metodama tretiranja voda – kazao je on.

Generalni direktor „Smurfit Kappa“ doo Markovića je zahvalio radnicima kompanije na izgradnji postrojenja za koje je rekao da će biti ponos kompanije, ali i Beograda.

– Kako bi bolje upravljali procesom prečišćavanja otpadnih voda i imali parametre koji su i bolji od onog što propisuje evropska zakonska regulativa, odlučili smo da pokrenemo najsavremeniju tehnologiju za prečišćavanje otpadnih voda – istakao je on.

„Smurfit Kappa“ u Srbiji zapošljava 650 ljudi u dve fabrike – „Smurfit Kappa“ doo i „Smurfit Kappa Avala Ada“.

„Smurfit Kappa“ doo Beograd je najstarija fabrika papira u Srbiji. Osnovana je 1921. godine, a proizvodni program čine ambalažni papiri na bazi 100 odsto reciklirane stare hartije. Trenutni kapacitet fabrike je 120.000 tona godišnje.

„Smurfit Kappa Avala Ada“, osnovana je 1946. godine i tržišni je lider u proizvodnji transportne i komercijalne ambalaže u Srbiji i jedna od vodećih kompanija u regionu, kao i jedina fabrika u Jugoistočnoj Evropi u papirnom biznisu sa dve proizvodnje ispod jednog krova.

Kompanija „Smurfit Kappa“ spada u grupu FTSE 100 kompanija i jedan je od svetskih lidera u proizvodnji ambalaže od papira, sa oko 47.000 zaposlenih u više od 350 proizvodnih lokacija u 36 država sa prihodom od 12,8 milijardi evra u 2022.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: