Brnabić i predstavnik „AstraZeneke“ potpisali Memorandum u okviru BIO4 Kampusa

od strane | 27/09/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i regionalni potpredsednik farmaceutske kompanije „AstraZeneka“ za Centralnu i Istočnu Evropu i Baltik Hans Sijbesma potpisali su Memorandum o razumevanju u okviru projekta BIO4 Kampus.

Brnabićeva je istakla da saradnja sa kompanijom „AstraZeneka“ dodatno doprinosi građenju BIO4 Kampusa, kao jedinstvenog ekosistema u regionu Jugoistočne Evrope i mestu prepoznatom na globalnoj mapi istraživanja i razvoja biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta.

Premijerka je naglasila da potpisivanje Memoranduma otvara nove mogućnosti i predstavlja dodatni zamajac težnji da ostvarimo uspešnu istraživačko-naučnu saradnju i razmenu znanja i dobrih praksi sa najvažnijim svetskim kompanijama.

Potpredsednik farmaceutske kompanije „AstraZeneka“ za Centralnu i Istočnu Evropu i Baltik istakao je da je veštačka inteligencija važan faktor za rano otkrivanje bolesti iz oblasti onkologije, respiratornih, kao i retkih bolesti.

Sijbesma je rekao da ga raduje to što je Srbija prepoznala značaj biotehnološke i biomedicinske revolucije koja suštinski menja i poboljšava svet u kojem živimo i što smo zajedno deo projekta koji podržava ekonomski i infrastrukturni razvoj naučne zajednice.

Kako je istakao, od trenutka kada je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prvi put predstavila BIO4 projekat, prepoznata je podudarnost zajedničkih ciljeva.

U okviru ovog projekta, „AstraZeneka“ će finansirati genetsko testiranje na BRCA mutacije kod pacijentkinja sa ranim karcinomom dojke i pružiti podršku primeni veštačke inteligencije za skrining na rano otkrivanje karcinoma pluća, a očekuje se da će u budućnosti u Srbiji biti više kliničkih studija ove kompanije s obzirom na to da se planira i uspostavljanje odeljenja za istraživanje i razvoj, rečeno je na sastanku.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: