Brnabić: Evropske kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 280.000 ljudi

od strane | 28/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da su glavni strateški prioriteti spoljne politike Srbije Evropska unija (EU) i regionalna saradnja.

– Samo u decembru prošle godine evropske kompanije u Srbiji su direktno zapošljavale 281.363 ljudi, a da bi kada bi sve zemlje regiona ušle u projekat Otvoreni Balkan, BDP porastao za sedam odsto – izjavila je premijerka.

Brnabićeva je to rekla u uvodnom delu regionalne konferencije „Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana, perspektive – Zapadni Balkan, Transatlantska saradnja i građansko društvo“.

Na konferenciji, kojoj je prisustvovala i ministarka za evopske integracije Tanja Miščević, govorio je i norveški ambasador Jern Eugen Jelstad.

Skup je organizovao Balkanski fond za demokratiju nemačkog Maršalovog fonda SAD, kao deo projekta „Jačanje EU integracija u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji“ uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Konferenciji su prisustvovali i ambsadori SAD, Velike Britanije, kao i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...