Božić po gregorijanskom kalendaru

od strane | 25/12/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Freepik)

   Vernici crkava koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju najradosniji praznik Božić, rođenje Isusa Hrista.

Božić proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske, anglikanske i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, uključujući i Ukrajinu koja ove godine prvi put obeležava Božić po gregorijanskom kalendaru, nakon zakona koji je ukrajinski predsednik potpisao u julu, u nastojanju da učini otklon od Rusije.

Noćas je u crkvama širom sveta i u Srbiju služena sveta misa polnoćka, koju je u Beogradu predvodio beogradski nadbiskup Ladislav Nemet i to u Katedrali Uznesenja blažene device Marije.

Nemet je ukazao na značaj Božića i naglasio da smatra da svaki čovek i svako od nas ima mogućnost da izabere dobro.

„Čovek je rođen da širi svetlost i ljubav oko sebe, a ne mrak i mržnju“, poručio je nadbiskup Nemet.

Podsetio je da je Božić vreme kada se porodica sastaje i dodao da u tim trenucima treba da ostavimo mobilne telefone i smirimo naše duše i srca.

Božić se, kao i Hanuka i Nova godina, tradicionalno obeležava i na Međunarodnoj svemirskoj stanici, od 1968. godine.

Povodom najradosnijeg praznika predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi državni zvaničnici uputili su božićnu čestitku nadbiskupu beogradskom Nemetu i svim vernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru.

Roganović čestitao Božić po gregorijanskom kalendaru

Direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović čestitao je Božićne praznike i Novu 2024. godinu poglavarima, sveštenstvu i vernicima, kao i obrazovnim ustanovama crkava koji ove praznike slave po gregorijanskom kalendaru.

„Želim da radost Rođenja Sina Božjeg obasja sve narode i ljude dobre volje, nadahnjujući nas da poput pastira u Vitlejemu uvek slavimo Boga, čineći dela ljubavi, mira, saradnje i tolerancije“, naveo je Roganović u čestitki, saopštilo je Ministarstvo pravde.

On je pozvao sve da, uprkos vremenima izazova i iskušenja, pokažemo zajedno predanost i odlučnost u svedočenju Blage Vesti, na dobro svih građana Republike Srbije.

„Srećan Božić/Hristos se rodi! Srećna i blagoslovena Nova 2024. godina!“, naveo je Roganović u čestitki.

Zaštitnik građana čestitao Božić po gregorijanskom kalendaru

Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je danas Božić svim građanima koji taj veliki hrišćanski praznik obeležavaju po gregorijanskom kalendaru.

Istakao je da je Božić i prilika da se podsetimo svih onih univerzalnih vrednosti koje nas kao ljude spajaju.

„U duhu tolerancije, solidarnosti, zajedništva i prihvatanja različitosti, kao temeljnih vrednosti na kojima se zasniva i naše društvo, želim srećan Božić svim građanima koji ovaj najradosniji hrišćanski praznik proslavljaju po gregorijanskom kalendaru, naveo je Pašalić u čestitki.

 

Izvor: Tanjug/RTV

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...