Blagojević: Više od 60 odsto svih javnih ulaganja ide u zdravstvo

od strane | 09/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Youtube printskrin)

  Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević izjavio je da su najveća javna ulaganja u zdravstvo, više od 60 odsto.

Naglašava da je primarno zdravstvo jako važno, zbog čega se vodi računa i o domovima zdravlja i seoskim ambulantama.

– Primarno zdravstvo je prvi, a često i jedini kontakt sa javnim zdravljem. Rekonstrukcija je rađena ili se radi na 84 doma zdravlja i ambulanti od Grocke do Lapova. Broj ambulanti i domova zdravlja u našoj zemlji veoma je veliki i ne smemo da stanemo dok ne završimo sve – naveo je Blagojević.

Kada je reč o izboru objekata na kojima će se raditi, o domovima zdravlja, tu se konsultuje lokalna samouprava, a kada je reč o regionalnim zdravstvenim centrima i klinikama, to se radi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

– Kada je zdravstvo u pitanju, bezmalo sve se finansira iz kredita, jedino kompleks za inkluziju dece sa smetnjama u razvoju se trenutno finansira potpuno iz budžeta – rekao je Blagojević.

Ministarstvo za javna ulaganja radi na projektima ulaganja u škole, socijalne ustanove, ali i kulturu. O tome svedoči i primer zgrade Filharmonije. Kako je kazao, čak 17,5 milijardi dinara biće uloženo i u sportske objekte.

– U toku su projekti izgradnje novih stadiona po UEFA 4 standardima. Grade se stadioni u Leskovcu, Loznici i Zaječaru, a u Kragujevcu i Nišu će se takođe raditi gradski stadioni. Tu su i sportske dvorane, kao i školske fiskulturne sale i bazeni – objasnio je srpski ministar.

On je podsetio da će najveća investicija Evropske unije (EU) od 35 miliona evra, biti uložena u objekat Tiršove 2, koji treba da bude završen do kraja 2026. godine.

– Pre tri dana je potpisan ugovor kojim se EU obavezuje da obezbedi ta sredstva. Reč je o donaciji, odnosno bespovratnim sredstvima, koja čine trećinu neophodnih sredstava za izgradnju Tiršove 2 – rekao je Blagojević.

Kazao je da se radi se o lokaciji na auto-putu i da je iskopana temeljna jama, a rok za završetak je tri godine.

– Zgrada će imati 11 nivoa, sa 300 kreveta i uslove za boravak dece na mnogo većem nivou nego što je to sada – istakao je ministar za javna ulaganja.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: