Beogradski irski festival počeće 10. marta izložbom „Hollow In the Hand“

od strane | 10/02/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Fejsbuk BIF)

  Jedanaestu godinu zaredom održava se Beogradski irski festival, centralna manifestacija irske kulture u Srbiji. Raznovrstan program počeće 10. marta otvaranjem izložbe fotografija Šejmusa Marfija „Hollow In The Hand“ u Ustanovi kulture “Parobrod”, koje je napravio sa čuvenom pevačicom PJ Harvey, saopštili su organizatori.

Iste večeri, u prisustvu Marfija u Kinoteci biće otvoren filmski program njegovim ostvarenjem „A Dog Called Money“, koje je posvećeno snimanju albuma Harvi „The Hope Six Demollition Project“.

Direktor Beogradskog irskog festivala Džaš Kaminski poručio je da festival slavi irsku, srpsku kulturu, kao i zajedničko evropsko nasleđe, te da oba naroda imaju zajedničke keltske korene i sličnu noviju istoriju.

– Drago mi je što mogu da najavim jedanaesto izdanje našeg festivala, koje slavi irsku i srpsku kulturu i naše evropsko nasleđe. Imamo zajedničke keltske korene i sličnu noviju istoriju, što čini naše ljude spontanim, specifičnim i punim života – istakao je Kaminski.

U saopštenju se navodi da će se posebno istaći “The Quiet Girl”, prvi nominovan film za Oskara na irskom jeziku.

Na projekciji zanimljivog filmskog ostvarenja “Nothing Compares”o Šinejd O Konor 16. marta gostovaće i montažer Mik Mahon.

Kada je reč o muzičkom programu, četvrtog dana manifestacije u 20:00h biće održan koncert braće Teofilović i irskog dueta Kvajet men u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Kako je najavljeno, Teofilović će koncertno promovisati svoj novi album „Element’’, dok će njihovi gosti Džon MekGlin i Ričard Bojl, poznati po radu sa Anunom i Riverdens projektom, izvesti neke od najpoznatijih irskih klasika.

Izvor: Tanjug

tagovi: festival | film | irska | izlozba

Preporučene vesti: