Beo zoo vrt se premešta na Adu Safari

od strane | 03/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će Beogradski zoo vrt biti premešten na Adu Ciganliju, tačnije Adu Safari, kako bi Kalemegdan mogao da bude zaštićen UNESKO listom kulturne baštine.

Tokom obilaska Ade Ciganlije, gradonačelnik je izrazio nadu da će projekat preseljenja biti gotov u naredne dve do tri godine.

On je dodao da je i ranije bilo ideja da se Zoološki vrt premeseti sa Kalemegdana, ali to nije realizovano.

– Zoo vrt je često bio tema zbog uslova u kojima žive životinje, a i zbog kulturnog dobra Kalemegdana. Čak je i Vuk Bojović imao ideju o izmeštanju na Ratno ostrvo, ali se ispostavilo da nije bilo izvodljivo zbog čestih poplava na ostrvu. Bio je predlog za Krnjaču i Surčin. Periferija nije dobar predlog. Javlja se problem, kako naći u urbanom delu grada mesto gde će se životinje osećati sigurno. Razmišljali smo i pričali da Zoo vrt ne bude daleko od grada, da zadrzi sredinu iz koje su došle, a to je priroda. Najbolje mesto je Ada Safari – saopštio je Šapić.

Gradonačelnik je dalje objasnio da je Ada Ciganlija dobro rešenje iz više razloga. Ima puno zelenila i prirode, a ipak je gradska sredina.

Takođe, novo mesto Zoo vrta će zauzimati 14 hektara, što je duplo veći prostor od postojećeg.

Ipak, kako navodi gradonačelnik Beograda, ima i dosta stvari koje treba rešiti do premeštanja na novu lokaciju.

– Naravno, ovde ima naselja, oko 250 porodica. Oni neće ostati bez krova nad glavom, obezbedićemo im ono što im Zakonom sleduje. Već smo ušli u razgovore sa njima. Paralelno ćemo gledati da iskoristimo plan usvojen pre više od deset godina, a to je Savska žičara od Delta sitija do Košutnjaka. Ovo je velika stvar Pešačko-biciklistički most, treba nam oko godinu dana da se izvedu radovi. A žicara je jednostavnija, nije velika trasa treba samo da se pređe reka – kazao je Šapić.

Gradonačelnik Šapić objasnio je zbog čega je dobro rešenje da se izmesti Zoo vrt sa svog prvobitnog mesta.

– Ljudi koji žive ovde imaju pravni osnov, neće ostati bez ičega. Kad oni budu znali gde idu, onda možemo da počnemo s projektom. A onda i ove korake paralelno. Zoo vrt zaslužuje da se nađe u pravim uslovima, a i Kalemegdanska tvrđava koja je biti istorijsko kulturno dobro. Imaćemo Zooloski vrt u centru grada, ali u boljjm uslovima – pojasnio je gradonačelnik.

On je uveren da će sve biti u najboljem redu i da će ceo novi prostor biti i zaštićeniji nego do sada.

– Krenuće tu interesne grupe, sigurno, kažu zidaće se zgrade, tamo gde je bio lav, kažu, biće restoran, gde je bio aligator, zgrada. To je sve laž. Taj prostor bice sanitarno zaštićenije nego sada – naglasio je Šapić.

Podsećamo, Beogradski Zoo-vrt osnovan je 12. jula 1936. godine, a svečano je otvoreno pod pokroviteljstvom jugoslovenskog industrijalca i tadašnjeg gradonačelnika prestonice Vlade Ilića.

Izvor: Agencije

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...