Begović na otvaranju Četvrtog međunarodnog kongresa HISPA i HISPAB

od strane | 03/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović prisustvovala je, u hotelu „Hajat“, svečanom otvaranju Četvrtog međunarodnog kongresa HISPA i HISPABH.

Okuplјenima su se, pored domaćina profesora dr Nebojše Tasića, predsednika HISPA i ISBH i profesora dr Milovana Bojića, direktora IKVB „Dedinje“, obratili ministarka Begović, ministar prosvete Branko Ružić, ministar sporta Zoran Gajić i državni sekretar Ministarstva zdravlјa Mirsad Đerlek.

Prisutni su na početku skupa pogledali projekciju filma „HISPA 10 godina“ i imali priliku da vide naučni performans robota Ema, pripremlјen u saradnji sa Centrom za robotiku Učitelјskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, nakon čega je usledilo obraćanje ministarke Begović i ostalih zvanica.

– Kao što smo videli, HISPA u svojoj krilatici koristi tri klјučne reči – prevencija, multidisciplinarnost i personalizovano. Tokom poslednjih nekoliko decenija razvija se sasvim nova oblast, biomedicina, koja podrazumeva kombinovanje prirodnih nauka i njihovu primenu u kliničkim ispitivanjima i praksi. Verovatno je upravo ovo oblast koja doživlјava najveći napredak – navela je Begovićeva.

Ona je objasnila da napredak u biotehnologiji omogućuje naučnicima da koriste potpuno nove alate i tehnike, kao i da razvijaju potpuno nove pristupe u medicini.

– Personalizovana medicina, zahvalјujući razvoju tehnologije omogućava da se odaberu najbolјi mogući pristupi u dijagnostici, lečenju ali i prevenciji, uzimajući u obzir individuu – čoveka – navela je ministarka.

Ona je dodala da je prevencija klјučna u medicini, jer pored toga što može da pomogne u smanjenju učestalosti bolesti, dovodi do pobolјšanja zdravstvenog ishoda i spasavanja života.

Takođe je navela da u prevenciju spadaju mnogi tradicionalni oblici, kao što su vakcinacija, skrining, rana detekcija bolesti, promena životnog stila, ali da danas uklјučuje i mnoge savremene tehnologije.

– Podaci su postali novo zlato, i kao država moramo da naučimo da čuvamo i koristimo podatke koji su oko nas – rekla je Begovićeva.

Kako je navela, različiti senzori, aparati i roboti omogućavanju praćenje pacijenata u njihovom uobičajenom okruženju.

Prema njenim rečima, upliv veštačke inteligencije u sve sfere života, a posebno u medicini doveo je do toga da je mašinsko učenje postalo integralni deo medicine u nekim oblastima.

– Mi mašine učimo da nam pruže podršku i pomoć u procesu donošenja odluka kroz analize različitih rezultata CT skenera, magnetne rezonance ili drugih medicinskih podataka i veštačka inteligencija dobija sve važniju ulogu u medicini – kazala je ona.

Ministarka je zaklјučila da je bitno da se jača nauka, ne samo prirodne i tehničke, već i društvene, kao i da se sve one usmeravaju ka medicini, odnosno biomedicini, kako bi zajedno mogli da razvijemo najbolјa rešenja za dobrobit zdravstvenog stanja građana.

– Vlada Srbije je prepoznala značaj biotehnologije, biomedicine i veštačke inteligencije kao prioritetne oblasti u nauci, koje bi pre svega trebalo da doprinesu pobolјšanju kvaliteta života naših građana. Jedan od strateških projekata je projekat BIO4 kampusa, koji će okupiti sve klјučne igrače, od akademije, obrazovanja, nauke, startap zajednice, kao i biofarma kompanije da rade na razvoju biomedicine u Srbiji – zaključila je Begovićeva.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: