Begović: Gradnjom BIO4 kampusa želimo da privučemo velike kompanije

od strane | 08/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović izjavila je na Kopaonik biznis forumu da je plan da izgradnja kampusa BIO4 počne krajem ove godine, istakavši da se planira delimično ili potpuno preseljenje u kampus najmanje pet fakulteta i devet naučnih instituta.

Begovićeva je po završetku panela „Biotehnološкa revolucija: od posvećenosti do dela“, pojasnila da se planira i osnivanje interaktivnog muzeja u kampusu i da se komunicira sa stanovništvom, kako bi se građanima objasnilo koliko je nauka bitna za razvoj i budućnost društva.

Istakla je da je veoma bitno da se Srbija uključi u ovaj voz koji se kreće ogromnom brzinom i da su, kako je dodala, naša država i naučnici odlučili da se uključimo u taj voz, jer su ocene da imamo dobru šansu da u tome uspemo.

– Srbija ima odličnu nauku, te je odlučila da se uključi u svetske tokove razvoja i da kreira početak, a to je bioekonomski hab odnosno centar koji će biti okupljen oko biotehnologije, bioinformatike, biomedicine i biodiverziteta. Tu želimo da na jedno mesto stavimo sve bitne karike za razvoj budućeg društva i ekonomije u Srbiji i to su akademija, obrazovanje, istraživanje, eksperti, startap zajednica – objasnila je Begovićeva.

Ona je navela da startap kompanije ponekad nastaju uz pomoć neobičnih ideja, ali da one menjaju svet, te bi njima trebalo dati podršku.

– Želimo da privučemo velike kompanije i finansijske mehanizme da ceo taj projekat uspe i da svi zajedno razvijamo Srbiju – naglasila je ona.

Osvrćući se na rad današnjeg panela, istakla je da se svet menja velikom brzinom, zbog čega su naši i svetski eksperti na panelu zaključili da ni najpametniji ljudi na svetu ne mogu da zaključe kako će nam život izgledati za 10 do 20 godina.

– Sasvim je sigurno da će biti potpuno drugačiji. Te tehnologije su ušle u sve segmente našeg života i koriste se da nam život bude bolji i kvalitetniji, da živimo zdravije i jedemo zdraviju hranu – kazala je Begovićeva.

Ministarka nauke je na panelu rekla da počeci biotehnologije, zapravo datiraju od davnina i da su, recimo vino i sir proizvodi biotehnologije, koja je u međuvremenu toliko napredovala da je stigla dotle da može da proizvodi mleko i da nam za to više nisu potrebne krave.

Begovićeva je ukazala na to da srpske privatne kompanije nisu dovoljno svesne kakve podsticaje za istraživanja u ovoj oblasti nudi država, naglasivši da bi one trebalo više da se uključe u ta istraživanja.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: