BDP Srbije prošle godine iznosio 7.098 milijardi dinara

od strane | 03/10/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije prošle godine iznosio je oko 7.098 milijardi dinara, što je u odnosu na 2021. nominalno više za 13,2 odsto, a realno za 2,5 procenata, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

U rastu BDP najznačajnije učešće imali su sektori prerađivačke industrije (13,5 odsto), trgovine na veliko i malo, kao i popravke motornih vozila (12%) i poslovanja nekretninama (6,9%).

Učešće izadataka BDP za individualnu potrošnju domaćinstva iznosilo je 67,1 odsto, za individualnu potrošnju sektora države 9,4 procenata, a za kolektivnu potrošnju sektora države 6,8 odsto, bruto investicija u osnovna sredstva 24,2 procenata, troškova izvoza dobara i usluga 63,8 odsto i uvoza dobara i usluga 74,8 procenata.

Realni rast bruto dodate vrednosti (BDV) bio je u sektorima usluge smeštaja i ishrane (32 odsto), rudarstva (23,3%) i umetnosti, zabave i rekreacije (9,2%). Realni pad BDV zabeležen je u sektorima građevinarstva (9,8 odsto), poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (8,3%) i snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (6,8%).

U rashodima BDP zabeležen je realni rast u potrošnji domaćinstva (3,9 odsto), individualnoj potrošnji sektora države (0,2%), kolektivnoj potrošnji sektora države (0,6%), bruto investicijama u osnovna sredstva (1,9%), izvozu dobara i usluga (16,6%) i uvozu dobara i usluga (16,1%).

Izvor: Beta

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...