Basta: Srbija je lider u privlačenju investicija

od strane | 15/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Ministarstvo privrede)

  Ministar privrede Rade Basta poručio je da po pitanju izvršenja budžeta postoji najviši stepen uspešnosti, a time i ispunjenja ugovora, koje je u 2022. i ranijih godina, ministarstvo na čijem je čelu zaključilo sa domaćim i stranim privrednim društvima.

Basta je rekao i da investiciona ulaganja u prošloj godini odlikuje unapređena i koordinisana realizacija višegodišnjih investicionih projekata.

– Naša zemlja je dokazala da je lider u privlačenju investicija, što će ostati i u narednom periodu, ne samo zbog atraktivnosti svog investicionog ambijenta, već i zbog ukupne političke i ekonomske stabilnosti Republike Srbije – poručio je Basta.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo privrede je doprinelo i osnaživanju srpske privrede neretko izlazeći u susret privrednicima kroz primenu različitih instrumenata pomoći, pažljivim upravljanjem, procenom očekivane dinamike ispunjenja obaveza, kao i fleksibilnim pristupom.

Dodaje se da je u 2022. kao godini punoj izazova i teškoća, ne samo zbog rasta cena sirovina, gotovih proizvoda i cena energenata, već i zbog poremećaja i kašnjenja u čitavim lanicima snabdevanja, Ministarstvo privrede postiglo najviši stepen ispunjenja obaveza u okviru višegodišnjih investicionih projekata koji se odnose na zapošljavanje i otvaranje novih fabrika, odnosno proširenje delatnosti novim proizvodnim linijama.

Ministarstvo privrede napominje da je godinu završilo sa 99,3 odsto izvršenja budžeta, što znači da je u toku ugovorene fazne realizacije investicija, od 127 privrednika, čak 122 ispunilo svoje ugovorne obaveze faznog zapošljavanja i ulaganja od skoro 90 milijardi dinara u opremu, mašine i proizvodne pogone prema utvrđenoj ugovornoj dinamici.

Ministarstvo je u saopštenju dodalo da će svim snagama nastojati da i u ovoj godini opravda status odgovorne ugovorne strane domaćim i stranim ulagačima i postigne visok stepen izvršenja budžeta i ukupnih ugovornih obaveza.

Izvor: Ministarstvo privrede

Preporučene vesti: