Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

od strane | 21/03/2024 | Politika, Srbija

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)

  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta.

Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je bilo pet poslanika.

Za izbor Ane Brnabić glasali su poslanici koji su u Skupštinu ušli sa lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ i „Ivica Dačić – premijer Srbije“, Saveza vojvođanskih Mađara i stranaka nacionalnih manjina.

Poslanici koalicije „Srbija ne sme da stane“ i „NADA“ nisu prisustvovali glasanju, dok su poslanici „Mi glas iz naroda dr Branimir Nestorović“ i „Mi glas iz naroda“ bili protiv ili nisu prisustvovali glasanju.

Vučević: Brnabić bila odličan premijer, biće i odličan predsednik Skupštine

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je danas da je Ana Brnabić bila odličan premijer i da će biti odličan predsednik Skupštine Srbije.

Vučević je na sednici Skupštine Srbije, posle izlaganja Borislava Novakovića iz Narodnog pokreta Srbije koji je rekao da je Ana Brnabić nedostojna da bude predsednik parlamenta, rekao da je Novaković taj koji je uvek bežao od odgovornosti za dela koja je učinio.

„Svi ti za koje vi navodite da su kriminalci čestitiji su od vas i za ono što su uradili, nikada nisu bežali od odgovornosti. Od vas su svi pošteniji, jer vi ste krali budžetske pare i bežali od odgovornosti. Vi ste najveći kriminalac i kukavica Novog Sada, jer ste bežali kao mali miš kod sudije za prekršaje da ne biste odgovarali, kukali ste pred stranim ambasadama da vas zaštite“, rekao je Vučević.

On je poručio Novakoviću da nas čekaju novi izbori i da pita svoga gazdu koji sedi pored njega da li će ga kandidovati.

Brnabić: Licemerni naziv „Srbija protiv nasilja“

Ana Brnabić poručila je danas u Skupštini Srbije da je ne zanima poslanik Stranke slobode i pravde Željko Veselinović koji je vređao na društvenim mrežama, ali je, kaže, zanimaju oni koji su posle toga ostali da sede pored njega, dodajući da je naziv liste „Srbija protiv nasilja“ licemeran.

„Ne zanima me Željko Veselinović. On je sve o sebi rekao. Mene zanimaju ostali, koji sede pored njega. Kako dozvolite sebi da sedite pored čoveka koji je ovakve stvari pisao jednoj ženi“, upitala je Brnabić.

Ona je poručila da niko ne treba da je voli, ali s druge strane, ostali koji sede pored njega, a koji je napisao da treba da bude silovana, time pokazuju da to podržavaju.

„Vi podržavate čoveka koji je jednoj ženi rekao, ne rekao, opisao, seo, razmišljao o tome i objavio, i nikada nije obrisao da želi da tu ženu neko više meseci siluje. U realnosti, vi sedite sa takvim čovekom, pored takvog čoveka. Time vi podržavate takvo ponašanje“, rekla je Brnabić.

Brnabić: Ne postoji nijedna firma u Srbiji, ni na svetu, koja nosi moje prezime

Kandidat za predsednika Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne postoji nijedna firma ni u Srbiji, ni na svetu, koja nosi moje prezime.

„Ja se prezivam Brnabić, a vi ste naveli dve firme, Continental Wind i Aseco. Ne vidim gde je tu Brnabić, tako da samo da se dogovorimo oko toga o čemu pričate“, rekla je Brnabić na sednici Skupštine Srbije odgovarajući Nataliji Stojmenović iz Zeleno-levog fronta.

Što se tiče Aseco, Brnabić je istakla da to nije njena firma već poljska multinacionalna firma iz Evropske unije.

„Pa kada ste u Briselu, u Strazburu, kada pljujete vašu zemlju, vi pitajte onda i prijavite evropske firme za korupciju. Lako vam je. To je vaša koleginica već pokušala i nije dobila nikakav odgovor. Zato što je multinacionalna firma koja zapošljava preko petstotina ljudi. Posluje na berzi, teško da može da bude korumpirana u bilo kojoj zemlji, uključujući i Srbiju. A sa mnom ima veze jednako koliko Microsoft ima veze sa mnom“, rekla je Brnabić.

Paunović: Praksa je pokazala da su žene dobri predsednici parlamenta

Poslanica Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović izjavila je da danas da je Ana Brnabić sposobna da bude predsednica Skupštine Srbije i da joj je beskrajno drago što će obavljati tu funkciju.

„Pre svega drago mi je što ćemo ponovo imati ženu na čelu parlamenta. Praksa je pokazala da je to bilo delotvorno. Neke mnogo važne zakone smo doneli u periodima kada su žene predsedavale parlamentom Srbije“, poručila je Paunović na sednici Skuštine Srbije.

Ona je rekla da se divi Ani Brnabić jer je izdržala sve uvrede koje su joj upućene u Skupštini.

„Kada imate sposobnost da otrpite te udarce ispod pojasa, onda mora da imate sposobnost i da rukovodite sa 250 poslanika koji nisu baš svi došli da bi bili poslanici. Neki su došli da izgrade svoju karijeru političke zvezde, nesvesni da kada se postaje zvezda na jednoj pet, šest bezobraznih diskusija, onda se brzo prestaje da bude zvezda“, rekla je Paunović.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...