Američkim studentima Dačić uručio Tesla diplomatske pasoše

od strane | 20/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: MSP)

  Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio je, u sklopu obeležavanja „Tesline godine Teslinog naroda“, dva Tesla diplomatska pasoša u Muzeju srpske diplomatije.

Ministar je Tesla diplomatske pasoše uručio Ridu Benu i Kajli Džun, prvim Amerikancima, pripadnicima Teslinog naroda – sa Prinston i Kolumbija Univerziteta. Ovi Fulbrajtovi stipendisti u okviru posete Evropi borave u Beogradu i Londonu, na Univerzitetu Kembridž, nakon što su obavili stažiranje u Beloj kući.

Rid Ben i Kajla Džun će snimiti spot sa kolegama iz Studentskog centra izvrsnosti Mašinskog fakulteta iz timova “Drumska strela“ i „Beoavia“, koji proizvode studentsku Fomulu 1 i izrađuju dronove i rakete.

Tesla diplomatske pasoše primili su i direktor Studentskog centra za izvrsnost Bogdan Čarapić i šef studenskog tima „Beoavia“ David Cvetković.

Dačić je, na inicijativu srpske naučne dijaspore, 12. januara, na dan kada je Tesla 1895. na Nijagarinim vodopadima pustio u pogon prvu hidrocentralu na planeti i osvetlio čovečanstvo, proglasio „Teslinu godinu Teslinog naroda“, a povodom osam decenija kulture sećanja na Nikolu Teslu (1943-2023), koji je ugradio sebe u temelje moderne tehnološke civilizacije.

Cilj obeležavanja „Tesline godine Teslinog naroda“ je promocija dostignuća Nikole Tesle, američkog inovatora srpskog porekla i srpske naučne dijaspore, kao i jačanje odnosa Srba i Amerikanaca – Teslinog naroda, pošto je bio američki pronalazač srpskog porekla.

Prvi imenovani ambasador „Tesline godine Teslinog naroda“ je David Vujić, poslednji iz grupe srpskih inženjera Serbo 7 misije Apolo11 NASA svemirske agencije i počasni predsednik Tesla naučne fondacije iz SAD.

Među ambasadorima su i čuveni inovator sa 680 registrovanih patenata Dejan Ilić, legenda Holivuda i ambasador Fudbalskog saveza Srbije Den Tana, američka pijanistkinja srpskog porekla, kompozitor i autor Tesline rapsodije za Teslin narod Marina Arsenijević, kao i čuvena britanska producentkinja srpskog porekla Gabrijela Tana iz Londona i drugi.

Izvor: MSP

Preporučene vesti: