Američka ambasada donirala dva terenca Domu zdravlja u Prokuplju

od strane | 24/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Toplički okrug)

  Dva terenska vozila čija je vrednost 89.000 dolara dobio je prokupački Dom zdravlja kao donaciju od američke ambasade u Beogradu. Donacija je deo projekta koji finansira Program humanitarne podrške Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM).

Domaćin primopredaje vozila bio je Zlatan Miljković, načelnik Topličkog upravnog okruga koji je ugostio prijatelje iz Amerike, ali i predsednika Kluba američko-srpskog prijateljstva i poznatog niškog kardiohirurga, doktora Dragana Milića.

Miljković i Milić su i najzaslužniji što je ova donacija završila u Prokuplju i što je ovo nastavak uspešne saradnje Kluba američko-srpskog prijateljstva na jugu Srbije sa ambasadom SAD.

– Reč je o terenskim, hibridnim vozilima koji će omogućiti medicinskom osoblju Doma zdravlja da lakše i brže stignu do svakog pacijenta, ma gde i u kom udaljenom selu na teritoriji Prokuplja se on nalazio. Donacija je plod naše dugogodišnje saradnje sa prijateljima iz američke Ambasade koja je poslednjih godina bila uspešna – rekao je Zlatan Miljković, načelnik Topličkog upravnog okruga i predsednik podružnice Kluba srpsko-američkog prijateljstva za Toplicu.

Miljković je podsetio da je krajem marta prošle godine Udruženje obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti u Prokuplju dobilo specijalizovani kombi za prevoz osoba sa invaliditetom, kapaciteta šest mesta za sedenje i dva za invalidska kolica, čija je vrednost 37.000 dolara, a koje je donirala američka ambasada.

Šef Kancelarije za vojnu saradnju Ambasade SAD u Srbiji, potpukovnik Aleksandro Pedraza tokom uručenja ključeva novih džipova za Dom zdravlja, naglasio je da je u pitanju skroman poklon i ulaganje u prijateljski odnos američkog i srpskog naroda.

– Važno nam je da imamo prijatelje među potomcima čuvenog „Gvozdenog puka“, a sa takvim ljudima SAD žele da budu dobri prijatelji. Nadam se da ovakve stvari mogu da pomognu da se naši prijateljski odnosi prodube i nastave i ubuduće. U ime SAD, Ambasade naše zemlje u Srbiji, ambasadora Hila i evropske Komande američke vojske, zahvaljujem vam se na partnerstvu i saradnji, u nadi da će ova donacija biti od značaja za zajednicu i sve građane Prokuplja – rekao je Pedraza.

Važnoj donaciji za Prokuplje i Dom zdravlja, a pre svega za sve građane, prisustvovao je i doktor Dragan Milić iz Niša, inače predsednik Kluba američko-srpskog prijateljstva, formiranog 2014. godine, koji za sada ima više od 8.100 članova u Srbiji.

Izvor: Toplički okrug

Preporučene vesti: