Ambasadori vodećih zemalja o Srbiji u 2023, saradnji i globalnoj situaciji

od strane | 15/01/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Freepik)

  Ambasadori Francuske, Kine, Rusije, Italije, Švedske, Turske i Egipta 2023. ocenjuju kao godinu mogućnosti za Srbiju, ključnih odluka i prilika da se prevaziđe ciklus tenzija između Beograda i Prištine.

Ambasador Francuske Pjer Košar zaključuje da je pred Srbijom mnogo obaveza, ali i je uveren da ona to može i naglašava da sledi period za jačanje istorijskih odnosa dve zemlje.

– Mislim da će 2023. biti godina mogućnosti i odlučujućih izbora za Srbiju, biće to prilika da potvrdi svoj izbor evropskog puta, kroz preduzimanje reformi koje se očekuju u domenima kao što su sloboda medija, borba protiv korupcije. Obaveza je mnogo, ali ona može, ako tako odluči, da ih sprovede u ovoj godini – ocenio je ambasador Košar.

To će, kako kaže, biti prilika da se prevaziđe ciklus permanentnih sukoba koji su, nažalost, obeležili odnose Beograda i Prištine tako što će izabrati normalizaciju, kao što predlažemo Srbiji, zajedno sa Nemačkom i Evropskom unijom.

– U kontekstu kada je kontinent pogođen ratom, ovo je prilika za zemlje zapadnog Balkana da pokažu put regionalne saradnje i poboljšanih odnosa -dodao je francuski diplomata.

Podsećajući da je prethodna godina bila važna za naše dve zemlje, održani su izbori i u Francuskoj i u Srbiji, uz francusko predsedavanje Savetom EU, ambasador je izrazio uvrenje da će 2023. biti godina mogućnosti i za naše bilateralne odnose.

– Jačaćemo naša ekonomska partnerstva, francuska preduzeća su na to spremna, žele da dodatno investiraju, na duge staze, i mi ih naravno u tome podržavamo – samouveren je Košar.

Na pitanje kako vidi dešavanja na globalnom nivou, ambasador smatra da će 2023. godina biti obeležena evropskom solidarnošću u kojoj Srbija takođe ima ulogu, tako što će biti u potpunosti uz EU kako bi se izašlo iz rata i išlo ka miru koji u potpunosti podržava integritet Ukrajine.

Dodao je da će energetika ostati važna tema u 2023. na kojoj će se raditi zajedno i da Francuska ima neke ideje da predloži u toj oblasti.

Solidarnost je, kako ocenjuje, važna i za ekološku tranziciju, tranziciju na planu zaštite životne sredine, neophodnu da bi se izbegle klimatske katastrofe koje se naziru na horizontu.

Ambasadorka Kine Čen Bo podsetila je da je Srbija prošle godine prevazišla nepovoljnu epidemiološku situaciju, napetu bezbednosnu situaciju u Evropi i druge nepovoljne faktore, održala socijalnu stabilnost i ekonomski rast.

– U ovoj godini Srbiju čekaju mnogi novi izazovi u pogledu održavanja ekonomskog razvoja i regionalne stabilnosti. Međutim, verujem da će srpski narod vođen politikom težnje miru i razvoju moći da zaštiti suštinske interese zemlje, održi dobar zamajac ekonomskog rasta, neprekidno unapređuje životni standard, igra veću ulogu u regionalnoj saradnji, i ostvari još veći razvoj svoje zemlje – rekla je ambasadorka Kine.

Podsetila je da Kina u prva tri kvartala postala najveći izvor stranih investicija u Srbiji i nastavila da održava poziciju njenog drugog najvećeg trgovinskog partnera. Ziđin majning, kompanije HBIS železara u Smederevu i Ziđin koper nastavile su da budu tri najveća izvoznika u Srbiji.

Intenziviraće se izgradnje deonice Novi Sad-Subotica u okviru projekta brze pruge na relaciji Beograd-Budimpešta, više deonica autoputa Miloš Veliki, Beogradskog metroa, projekta Čista Srbija, bloka B3 termoelektrane Kostolac i drugih projekata.

– Naučne i tehnološke inovacije, obnovljiva energija, biotehnologija, zaštita životne sredine i druge oblasti postaće nova tačka razvoja bilateralne saradnje. Ekonomska, trgovinska i investiciona saradnja dostići će novi nivo. Biće učestalije direktne razmene ljudi i kulturne razmene, i saradnja u oblasti turizma ima dobru perspektivu – ocenila je Čen Bo.

Kako je ambasadorka naglasila, Kina i Srbija će takođe zajedno promovisati kvalitetan razvoj zajedničke izgradnje Pojasa i puta i saradnje Kine i zemalja CIE.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio je uverenje u uspeh Srbije u ovoj godini.

– Potpuno smo ubeđeni da će Srbija biti još snažnija. Sačuvaće dostojanstvo i identitet. Uključujući i razvoj naših partnerskih odnosa, verujem da će biti ekonomski razvijenija i socijalno snažna i prosperitetna država, držva koja čuva svoje tradiconalne vrednosti – rekao je Harčenko.

On je naglasio da Srbiju čeka i oprez zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

– Moramo da čuvamo nadu i veru u bolju budućnost. Moja želja je da se smiri situacija na KiM da ona ne bi bila preprepreka, da ne kažem pretnja, za razvoj Srbije, ekonomije, socijalne sfere i zajednickog mira – rekao je najviši diplomatski predstavnik Rusije u Beogradu.

Ambasador Italije Luka Gori ocenio je da, imajući na umu međunarodni kontekst koji nam je prethodna godina ostavila u nasleđe, zajedničkim snagama možemo i moramo da se uhvatimo u koštac.

– Okvir za saradnju jeste i mora ostati Evropska unija, zbog čega treba raditi na ubrzanju procesa njenog proširenja na Srbiju i ceo Zapadni Balkan. Italija je i dalje među državama članicama EU jedan od najvećih zagovornika važnosti strategije proširenja. Ako je tačno da je EU potrebna Balkanu i Srbiji, važi i obrnuto: naši strateški interesi se podudaraju – ocenio jeGori.

Podsetio je da je ostavljeni međunarodni kontekst nesumnjivo najsloženiji od završetka Drugog svetskog rata i dodao da zbog toga moramo da kažemo da će ova godina biti teška za celu Evropu.

Naveo je da su snabdevanje energentima, inflacija i upravljanje migracionim tokovima takođe veoma važni izazovi sa kojima treba zajedno da se uhvatimo u koštac.

Govoreći o odnosima Srbije i Italije Gori najavljuje početak nove faze u ekonomskim odnosima.

– Radimo na mnogim bilateralnim i regionalnim projektima. To uključuje niz političkih susreta o Balkanu u Rimu i organizovanje biznis foruma u Beogradu, početkom 2023, koji će i simbolično označiti početak nove faze u ekonomskim odnosima naših zemalja -poručio je ambasador.

Zaključuje da mora da se stavi fokus na sektore sa visokim tehnološkim sadržajem: zelenu i energetsku tranziciju, održivu mobilnost, poljoprivredne tehnologije.

– Poljoprivredne tehnologije biće u centru naše agende i u maju 2023. tokom Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, gde će Italija biti zemlja partner – rekao je Italijan.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David izrazila je nadu da će Srbija u 2023. nastaviti da napreduje na svom putu ka EU.

– Radujemo se konkretnim rezultatima ustavnih amandmana, medijske strategije i viznog usklađivanja. I očekujemo da ćemo videti preokret u nazadovanju u procesu usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU – ocenila je ambasadorka Švedske, pa nastavila:

– Do sada, švedski grantovi Srbiji iznose više od 300 miliona evra kao podrška putu u EU. Nadam se da ću videti još više poslovanja i švedskih investicija u Srbiji, pored više od 100 švedskih kompanija koje zapošljavaju više od 10 000 ljudi. Uvek smo srećni kada se Šveđani srpskog porekla – Švedska je na trećem mestu po broju srpske dijaspore u EU – vrate ovde, donoseći iskustva i rešenja.

Ambasador Turske Hami Aksoj u ovoj godini očekuje mnogo od Srbije.

– Uz mnoge velike projekte čija je realizacija u toku, u 2023. očekujem velike pozitivne promene za Srbiju i podsetio da je svedočio i otvaranju mnogih infrastrukturnih projekata uključujući i put Novi Pazar-Tutin – izjavio je ambasador.

Ocenio je da su odnosi dve zemlje u zlatnoj eri, otvoren je Generalni konzulat u Novom Pazaru kao i konzularna kancelarija u Nišu, povećan je broj direktnih letova za Tursku, i očekuju se novi.

– Kao što se odlično izrazio predsednik Aleksandar Vučić, živimo u zlatnoj eri tursko-srpskih odnosa. U 2023. očekujem da se naši odnosi još više razvijaju sa predstojećim posetama na visokom nivou, kao i uz povećanje kontakata između dva naša naroda – naveo je Aksoj.

Ambasador Egipta Basel Salah, zemlje sa kojom Srbija ima posebne istorijske veze, izrazio je uverenje da će Srbija nastaviti da igra veoma važnu ulogu na Balkanu, da bude garant mira i stabilnosti.

– Srbija je u procesu realizacije mnogih projekata i očekujem da će se oni nastaviti i razvijati na različitim poljima, u oblasti ekonomije, infrastrukture, zelene ekonomije, otvaranja novih radnih mesta – ocenio je ambasador Egipta.

Očekuje da će Srbija nakon učešća na Kopu 27 uložiti više u zelenu ekonomiju.

– Predsednik Vučić ulaže veoma velike napore da pojača ekonomske veze sa regionom u okviru Belrlinskog procesa i inicijative Otvoreni Balkan i očekujem da će se nastaviti u tom pravcu – rekao je Salah.

Naglasio je da je strateško partnerstvo ojačalo, posle istorijske posete predsednika Sisija Beogradu što je bila prva poseta jednog predsednika Egipta Srbiji posle 35 godina, da se radi na sporazumu o slobodnoj trgovini.

– Takođe planiramo da imamo zajednički ekonomski komitet, političke konsultacije koje bi trebalo da kulrminiraju posetom predsednika Vučića Egiptu – rekao je Salah.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: