Ambasador SAD: Deca obolela od plućnih bolesti imaće svetsku negu i u Srbiji

od strane | 10/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ambasador SAD Kristofer Hil prisustvovao je svečanom otvaranju Odeljenja za pulmologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“, koje je renovirano zahvaljujući sredstvima Programa humanitarne podrške evropske komande Sjedinjenih Američkih država (EUCOM), istakavši da će deca obolela od plućnih bolesti imati od sada svetsku negu i u Srbiji.

Hil je rekao da je Odeljenje za pulmologiju značajno zbog lečenja dečijih plućnih bolesti koje su veoma opasne po zdravlje, ali i smrtonosne, zbog čega su rekonstrukcija i ulaganje u ovo odeljenje veoma važni.

– Sada će mali pacijenti dolaziti ovde zajedno sa svojim roditeljima i ono što je bitno, mogu da očekuju da će dobiti najbolju negu i lečenje, koje bi dobili bilo gde u svetu – istakao je ambasador.

On je naglasio da bez lekara i osoblja ovaj projekat ne bi bio realizovan, te da mu je čast da bude zajedno sa njima. Istakao je da sredstva koja su uložena dolaze iz Evropske komande američke vojske koji su bili veoma posvećeni ovom projektu, dodavši da će se saradnja i dalje nastaviti.

Načelnik Odeljena za pulmologiju dr Aleksandar Sovtić kazao je da je ono što je pre 15 godina započeto, a to je bilo pre svega ulaganje u opremu, bilo dobra investicija i ona je rezultirala projektom koji je trebalo da bude realizovan pre četiri godine, ali je sprečen zbog epidemije koronavirusa.

Međutim, kako navodi načelnik, zahvaljujući ambasadi SAD uspešno je sproveden i uslovi za rad i lečenje su sada na svetskom nivou.

– Uloženo je milion dolara za rekonstrukciju, ono što je novo je kompletna zamena svih infrastrukturnih važnih elemenata od razvoda medicinskog gasa, koji je naročito važan, zatim struja, voda, kanalizacija i reorganizovan je i završni deo odeljenja da bi se omogućila izolacija posebno osetljivih grupa pacijenata koji su u riziku od drugih infekcija – objasnio je Sovtić.

On je rekao da je ovo tercijalna ustanova koja zbrinjava pacijente iz celog regiona i iz Srbije sa najtežim bolestima pluća i da su im sada dostupni svi nivoi usluga i lečenja.

Zamenik Instituta za zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ Vladan Vukomanović je naveo je da je urađena temeljna rekonstrukcija važnog dela i odeljenja Inistuta.

– Ovde je napravljen veliki pomak, ne samo u prostornom delu, već i u kvalitativnom smislu, jer se deci pružaju daleko bolji uslovi za boravak i lečenje – kazao je Vukomanović.

On je rekao da je ova zdravstvema ustanova osnovana još 1950. i da su još tada SAD i njene institucije doprinele da se razvije i formira ovakav Institut, zajedno sa idejama koje je imao dr Vukan Čupić, čije ime nosi ovaj Insitutut.

– Ovo je samo početak i najava rekonstrukcije Instituta u celini – istakao je Vukomanović i dodao da je važno da deca u što kraćem periodu dobiju dijagnostiku i lečenje, te da je to omogućeno sada ovom rekonstrukcijom.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: