142 godine diplomatskih odnosa sa SAD, dodeljene Tesline medalje

od strane | 30/01/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odlikovan je Teslinom medaljom za pokretanje diplomatske kampanje „Teslina godina Teslinog naroda“ pod sloganom „Tesla energija mira“, a povodom obeležavanja osam decenija sećanja na srpskog naučnog genija.

Prvom potpredsedniku vlade priznanje je dodeljeno na svečanosti u Ministarstvu spoljnih poslova na kojoj je obeleženo 142 godine diplomatskih odnosa Srbije i SAD, uspostavljenih 1. februara 1881. razmenom diplomatskih nota „Kason-Hristić“, a što je bila i prilika za promociju novog vinskog brenda Tesla.

Teslinu medalju Dačiću je dodelila srpska naučna dijaspora okupljena u Teslinoj naučnoj fondaciji iz Filadelfije čiji je predsedavajućiji emeritus David Vujić, poslednji od sedam srpskih inženjera (SERBO 7) iz misije APOLO 11, koju je lansirala NASA sa zadatkom da ljude spusti na površinu Meseca.

Nacionalni koordinator obeležavanja Tesline godine ambasador i načelnik Odeljenja za migracionu politiku i dijasporu Ljiljana Nikšić, nagrađena Medaljonom „Tesla-energija mira“, podsetila je da je cilj obeležavanja „Tesline godine Teslinog naroda“ promocija dostignuća Nikole Tesle i srpske naučne dijaspore, kao i jačanje odnosa Srba i Amerikanaca – Teslinog naroda.

Nagrade su do sada, između ostalih, dobili i gradonačelnik Njujorka Erik Adams, ambasador Marko Đurić, reditelj Emir Kusturica, dok je patrijarh Portfirije dobio Orden Nikole Tesle.

Nikšićeva je na skupu podsetila da je 12. januara, na dan kad je Nikola Tesla „osvetlio“ čovečanstvo puštanjem prve hidrocentrale u pogon na Nijagarinim vodopadima, Dačić dao instrukciju da se povede strateška kampanja javne diplomatije “Teslina godina po modelima uspešnih svetskih diplomatija”.

Ona je ukazala i na reprint Teslinog pisma iz 1921. urednicima glasila i novina u SAD pod naslovom „Ja sam Srbin – Tesla“ koji je objavio Džordž Mungas.

– Naravno da vi znate da sam Srbin koji potiče od najstarijeg roda, budući da ime moje majke seže u prošlost daleko koliko i skoro bilo koje drugo u našem narodu. Urednik lista “Kanzas farmer end mejl end briz” ne razume sasvim da je oblast u kojoj sam rođen samo bila pod političkom upravom Austrije što nema nikakve veze sa nacionalnošću – rekao je tom prilikom srpski naučnik.

Nakon dodela nagrada promovisano je „Tesla“ vino vinarije Komazec iz Inđije, koja je nosilac zlatnih odličja za kvalitet u Londonu, Beču i Sofiji.

Brend „Tesla-in vino veritas, geografsko poreklo Srbija“ jedan je od 15 vinskih brendova vinarije Komazec i kruna sveukupne palete vrhunskih vina.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: