14 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti u Vojvodini

od strane | 25/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 14 miliona evra kojim je predviđeno unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini.

Paket, koji obuhvata 12 miliona evra kredita EBRD, kao i dva miliona evra bespovratnih sredstava EU, finansiraće rekonstrukciju i energetski efikasne mere u 80 javnih zgrada, uključujući škole, domove zdravlja, administrativne, sportske i kulturne zgrade zgrade u 20 opština u Vojvodini.

Takođe, objekti će biti renovirani i unapređeni toplotnom izolacijom, novom stolarijom, unapređenim sistemima grejanja, ventilacije i hlađenja, kao i energetski efikasnom rasvetom.

Očekuje se da će poboljšanja doprineti smanjenju potrošnje energije za 53 odsto i godišnjem smanjenju emisije ugljen dioksida od 56 procenata.

– Uz rastuće cene energenata, sanacija i unapređenje zgrada postaju od vitalnog značaja za uštedu energije i energetsku stabilnost. Manja potrošnja energije koristiće kako vlastima, tako i energetskom sistemu u celini. Zajedno sa EU i drugim donatorima, EBRD će nastaviti da pruža finansijska sredstva i tehničku podršku vlastima kako bi investicije u energetsku efikasnost bile mnogo pristupačnije i lakše za pripremu i implementaciju – izjavio je Kolanđeli.

Osim granta od EU, obezbeđeno je i skoro dva miliona evra bespovratnih sredstava za tehničku saradnju preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Italije preko Centralnoevropske inicijative (CEI).

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji sa više od 7,9 milijardi evra uloženih do danas, a prioriteti su podrška konkurentnosti privatnog sektora, prelazak na zelenu ekonomiju i unapređenje regionalnih saobraćajnih veza.

Izvor: Tanjug

tagovi: ebrd | energija | vojvodina

Preporučene vesti: