Zablistali krstovi na kupolama hrama Svete Trojice u Argentini

od strane | 31/01/2023 | Dijaspora SPC, SPC

(Foto: SPC)

  Na Savindan, hram Svete Trojice u argentinskom gradu Resistenciji okićen je pozlaćenim krstovima koji su postavljeni na glavnu kupolu i zvonik.

Svetu liturgiju je predvodio episkop buenosajreski i južnoamerički Kirilo, a bogosluživali su jeromonah Nikita, starešina manastira Svetog Nikole u Maćagaju i protojerej Branko Stanišić.

– Sveti Sava je bio carsko dete, ali se svega odrekao radi Hrista koga je zavoleo od mladosti svoje. Napustivši dvor, on se uputio na Svetu Goru gde se sav predao Gospodu i gde se trudio svim srcem da zadobije nebesko blago, ali ga Gospod nije lišio ni onog zemaljskog i prolaznog. Njegovi najbliži srodnici nastavili su da vladaju našim krajevima i vekovima nakon njega, a on je ostao zapisan u sećanju narodnom kao prvi srpski prosvetitelj i učitelj, jedan i jedinstveni Sava Ravnoapostolni. Zbog toga i svi mi, deca njegova, treba da se trudimo da budemo dostojni naslednici njegovi, da služimo Gospodu onako kako je on služio, svim srcem svom dušom, da i ovde, u ovim krajevima Južne Amerike, svedočimo istinu pravoslavlja svim narodima. Nije Gospod slučajno izabrao da baš na ovaj dan budu podignuti krstovi na ovom prelepom hramu koji smo podigli u slavu Oca i Sina i Svetog Duha, nego je ovo samo još jedno svedočanstvo da je misija naše Srpske Pravoslavne Crkve koju je započeo blaženopočivši miropolit Amfilohije, a koju mi ovde nastavljamo, delo bogougodno, dostojno naših svetih predaka – besedio je vladika Kirilo.

Nakon svete Liturgije izvršen je čin osvećenja krstova koji su podignuti na svodove hrama.

Izvor: SPC

tagovi: argentina | crkva | krst

Preporučene vesti:

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve

(Foto: SPC)  Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u 2024. godini, umesto prvobitno najavljenog svečanog otvaranja u Velikoj lavri Pećkoj Patrijaršiji, – istorijskom, osmovekovnom sedištu Arhiepiskopâ i Patrijaraha srpskih, – usled...

Više...