U Hramu Svetog Save i još četiri beogradske crkve služen moleban za Srbe na KiM

od strane | 04/03/2023 | SPC, Srbija SPC

(Foto: Tanjug)

  Patrijarh Porfirije služio je u petak uveče u Hramu Svetog Save moleban za Srbe i srpske svetinje na Kosovu i Metohiju, koji je takođe služen i u još četiri hrama Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Tokom Uskršnjeg posta, molebani će, pored Hrama na Vračaru biti služeni svakog petka od 17 sati u još četiri beogradske crkve.

Među njima su hram Svetog Dimitrija na Novom Beogradu, Rođenja Presvete Bogorodice u Zemunu, Svetog Aleksandra Nevskog na Dorćolu, i Vaznesenja Gospodnjeg u Žarkovu.

Po blagoslovu patrijarha Porfirija, u njima će biti služen, kako je navedeno u najavi, moleban Presvetoj Bogorodici sa akatistom za naš verni narod na Kosmetu, za naše svetinje na KiM, za naše Kosovo i Metohiju.

Patrijarh srpski Porfirije na molebanu u Hramu Svetog Save poručio je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) uvek bila uz srpski narod na Kosovu i Metohiji, da nikada nije odstupala od njega i da ga nikada nije napuštala, pa neće, dodao je, ni sada.

– Sazvali smo moleban zato što smo narod Božji i znamo šta za nas znači Kosovo i Metohija, jer je crkva na KiM uvek bila crkva i nikada nije odstupala od KiM i nikada ga nije napuštala. Nikada nije ostavljala narod svetinje, gradove i sela. Nikada pa ni sada. Crkva je na KiM i sada i biće, pošto znamo da to Gospod hoće – poručio je patrijarh.

Kako je rekao, ne iz praznih kabineta i ne zvonom nego delom, crkva je kroz vekove čuvala kosovski duh i nosila ga gde god da je narod i širila ga.

– Naša crkva, zajedno sa narodom, odlično zna važnost Kosova i Metohije, svakog pedlja njene teritorije. Stoga nema potrebe, niko ne treba da uči Crkvu šta je Kosovo i kako treba da postupa u vezi sa Kosovom i oko Kosova – istakao je patrijarh Porfirije.

Poglavar SPC održaće u nedelju u kripti hrama Svetog Save na Vračaru u nastavku večernjeg bogosluženja, koje počinje u 17 časova, predavanje na temu Nedelja Pravoslavlja – trijumf istine.

Snimak sa molebana u Hramu Svetog Save možete pogledati u VIDEO prilogu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve

(Foto: SPC)  Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u 2024. godini, umesto prvobitno najavljenog svečanog otvaranja u Velikoj lavri Pećkoj Patrijaršiji, – istorijskom, osmovekovnom sedištu Arhiepiskopâ i Patrijaraha srpskih, – usled...

Više...