U beogradskim crkvama počelo prikupljanje pomoći za Tursku i Siriju

od strane | 12/02/2023 | SPC, Srbija SPC

(Foto: Tanjug)

  U svim beogradskim hramovima danas je počelo prikupljanje priloga za nastradale u zemljotresu u Turskoj i Siriji, a vernici su jednoglasni u tome da treba pomoći drugima u teškim vremenima i saosećati se sa njihovom patnjom.

Patrijarh Porfirije je juče prilikom dodele svetosavskih paketića pozvao sve vernike da se priključe akcijama prikupljanja pomoći za stradale u zemljotresu u Siriji i Turskoj i da donesu priloge na liturgije koje će biti služene u beogradskim crkvama.

U Sabornoj crkvi vernici su se jutros u velikom broju odazvali pozivu i izdvojili sredstva u skladu sa svojim mogućnostima, koja će biti dostavljena tamo gde je najpotrebnije.

Sredovečna Beograđanka kaže da se odazvala pozivu patrijarha i izdvojila novac koji će priložiti u crkvi, jer želi da pomogne žrtvama zemljotresa.

– Najbitnije je da budemo solidarni. Veoma je tužno sve ovo što se desilo i nadam se da će se veliki broj naših građana odazvati pozivu – navela je ona.

Njena sugrađanka je kazala da je zemljotres koji se dogodio u Turskoj i Siriji velika tragedija i da svako treba da pomogne koliko može.

– Daću neki prilog, u ovim vremenima je veoma važno da budemo solidarni – navela je ona.

Da je važno pomoći drugima u nevolji smatra i stariji Beograđanin, koji kaže da su njegova supruga i on već prikupili dečiju dohranu i garderobu, kao i da će dati prilog u crkvi kako bi pomogli nastradalima u zemljotresu.

– Video sam da se prijatelji preko društvenih mreža organizuju da pomognu u saradnji sa ambasadom Turske u Beogradu. Treba biti solidaran – istakao je on.

Jedna sagovornica kaže da ljudi u Srbiji treba da se saosećaju sa žrtvama zemljotresa, jer su se i u našoj zemlji kroz istoriju dešavale razne krize, te da treba svako da pomogne u skladu sa svojim mogućnostima.

– Uvek je važno da budemo solidarni, svaka pomoć je dobrodošla, koliko ko može – navodi ona.

Istog je mišljenja i njen sugrađanin, koji dodaje da će se odazvati svim akcijama ukoliko se budu organizovale ovim povodom.

– Ne treba samo grabiti da ti imaš, uvek treba dati nešto i drugima, a to se sve lepo vrati – poručio je on.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve

(Foto: SPC)  Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u 2024. godini, umesto prvobitno najavljenog svečanog otvaranja u Velikoj lavri Pećkoj Patrijaršiji, – istorijskom, osmovekovnom sedištu Arhiepiskopâ i Patrijaraha srpskih, – usled...

Više...