Svetosimeonovske svečanosti u Podgorici od petka do nedelje

od strane | 21/02/2023 | Dijaspora SPC, SPC

(Foto: SPC)

  Povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog, Mitropolija crnogorsko-primorska od 24. do 26. februara organizuje Svetosimeonovske svečanosti u Podgorici.

“Dani Svetog Simeona Mirotočivog” počeće u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja prikazivanjem filma “Ikona – dar Božiji”, autora Damjana Tomića.

Svečanost će se nastaviti sutradan Velikom večernjom službom sa petohlebnicom, kao i koncertom SPD “Svetosavnik”, dok će na kraju dana mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije dodeliti nagrade za svetosavske temate.

Poslednjeg dana, na praznik Svetog Simeona Mirotočivog, u Sabornom hramu u Podgorici održaće se Sveta arhijerejska liturgija, koju će predvoditi mitropolit Joanikije sa više arhijereja SPC.

Takođe, tradicionalna svenarodna litija krenuće od Sabornog hrama pa do Nemanjinog grada na obali reke Ribnice, gde je rođen Stefan Nemanja – Sveti Simeon Mirotočivi, a predvodiće je ponovo mitropolit Joanikije uz pratnju arhijereja, saopšteno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Vladika Joanikije kazao je da je ovo prilika za objedinjenje, pozivajući blagočestivi narod Zete da uzme učešće u Svetosimeonovskim svečanostima.

– To je prilika da blagoslovimo naš glavni grad, da se saberemo i objedinimo, i podsetimo na onu borbu koju smo imali kada je crkva bila ugrožena i kada je bila stavljena van zakona, pa je Bog pogledao na svoj narod – poručuje Joanikije.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: