Sveti Sava svečano obeležen i u Prizrenu

od strane | 27/01/2023 | SPC, Srbija SPC

(Foto: Tanjug)

  U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

Nakon liturgije i rezanja slavskog kolača, iguman manastira Crna Reka Andrej istakao je u besedi da je suština Svetosavskog zaveta očuvanje pravoslavne vere.

– Suština Svetosavskog zaveta je da čuvamo veru pravoslavnu, a onda da u svojoj veri i živimo jer vera se pokazuje kroz ljubav i dela, što kaže u svojoj poslanici apostol Jakov. Dakle, Sava citira i govori o tome ukratko jer imamo veru čistu i molitvu svetu i to je zavet Svetoga Save – naglasio je u besedi otac Andrej.

Obeležavanju praznika u Prizrenu prisustvovali su, između ostalih, zamenica direktora Kancelarije za KiM Dušica Nikolić i pomoćnica Milena Parlić, koja je istakla da je došla da prenese pozdrave direktora Kancelarije za KiM, kao i svih članova Vlade Republike Srbije.

– Velika je blagost dočekati današnji dan ovde sa našom Eparhijom, bogoslovima i nastavnim kadrom Eparhije. Mi smo danas ovde preneli pozdrave direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju malim, simboličnim darovima kao mali vid satisfakcije za njihov svakodnevni rad. Ovi divni, mladi ljudi predstavljaju svetionik, ne samo Sirinićke i Sredačke župe, već i ponos države Srbije – izjavila je pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić.

Ona je dodala da smo, nažalost, svi svedoci kako je naša Bogoslovija izgledala nakon martovskog pogroma.

– Ponosni smo na to kako izgleda danas, ponosni smo i na našeg episkopa, na Vladu Srbije koja je mnogo uložila i koja svake godine ulaže u obnavljanje naših svetinja, ali nekako najponosniji i najradosniji smo što se upravo tim obnovljenim svetinjama obnavlja i život. To dokazuju generacije naših bogoslova i to pokazuje današnji dan koji je okupio ljude iz svih krajeva Kosova i Metohije, kao i veliki broj gostiju iz centralne Srbije – istakla je Parlićeva, koja je sa koleginicom mališanima iz Predškolske ustanove „Šarsko lane“ podelila svetosavske paketiće.

Proslavi Savindana u Prizrenu prisustvovao je i predstavnik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, koji je poručio da današnji praznik povezuje sve Srbe.

– Došli smo jer osećamo potrebu da budemo tu, posebno na današnji dan, koji nas povezuje. Srećni smo što smo imali mogućnost i priliku da se ovde nalazimo i delimo uzajamnu solidarnost i podršku. Ovo je posebno i snažno mesto sa koga poručujem svima da ne žale truda i vremena, već da dođu u ovo mesto, posete Bogosloviju i ove hramove, grad i ljude koji su ovde ostali da žive, jer će svi živeti sa bogatijim iskustvom – kazao je Pupovac.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: