Praznik Svetog Simeona Mirotočivog, rodonačelnika dinastije Nemanjića

od strane | 26/02/2023 | SPC, Srbija SPC

(Foto: Wikipedia)

  Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen osnivaču dinastije Nemanjića, Stefanu Nemanji, koji se četiri godine pre svoje smrti odrekao prestola, zamonašio i dobio ime Simeon.

Prepodobni otac Sveti Simeon, rođen 1118. u Ribnici kod Podgorice, rodonačelnik je vladarske dinastije Nemanjića, tvorac moćne srpske države u srednjem veku, veliki župan Raške i smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara.

Nakon što je učvrstio državu, on se pridružio svom najmlađem sinu Svetom Savi i zamonašio se 1196. godine. Isto je učinila i njegova žena Ana, koja je dobila monaško ime Anastasija.

Predanje kaže da su otac i sin provodili dane i noći u molitvi. Neumorno su radili i iz temelja 1198. obnovili Hilandar, koji je danas jedno od najsvetijih mesta pravoslavlja na svetu.

Osim ovog manastira, Sveti Simeon je podigao i Đurđeve Stupove i Studenicu i bio dobrotvor i ktitor velikog broja drugih crkava i manastira.

Preminuo je kao monah Simeon u manastiru Hilandar 1199. godine, a Sveti Sava je preneo očeve posmrtne ostatke 1208. u Rašku, da bi nad njima izmirio svoju stariju braću Stefana i Vukana koji su se borili za vlast.

Mošti Svetog Simeona danas se nalaze u njegovoj zadužbini Studenici.

Crkveni kalendar, pored imena Svetog Simeona, navodi da je bio „veliki vladalac srpskog naroda, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države, branitelj pravoslavlja, istrebitelj jeresi“ i to najbolje opisuje zašto se pretpostavlja da nema srpske crkve u kojoj nije prikazan lik ovog svetitelja.

Posvećena mu je i kapela u rezidenciji srpskog patrijarha u Beogradu, a slavi se i kao krsna slava.

Prema narodnim običajima, na današnji dan, u spomen na sveca su se održavali vašari, a danas je to samo običaj u Valjevskoj Mionici.

Ovaj praznik se proslavlja 26. februara uz vino, žito i slavski kolač, kao i osveštanjem koje obavlja sveštenik.

Veruje se da je dan Svetog Simeona dobar za obnovu prijateljstva kako bi svi u miru i blagostanju dočekali buđenje proleća.

Preporučene vesti: