Patrijarhu uručen Orden Republike Srpske na lenti

od strane | 01/03/2023 | SPC, Srbija SPC

(Foto: Tanjug)

  Ukazom Predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, za naročite zasluge uručen je Orden RS na lenti patrijarhu srpskom Porfiriju.

Kako se navodi u obrazloženju, ovo visoko odlikovanje je poglavaru SPC dodeljeno za pastirsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj i naročite zasluge u razvijanju, umnožavanju i učvršćivanju vere svete pravoslavne, pružajući nesebičnu podršku svom narodu gde god da se on nalazi i u kakvim god životnim okolnostima i iskušenjima bio.

Primajući visoko odlikovanje u Domu Vojske u Beogradu, a povodom Dana Republike Srpske i Dana proglašenja prvog Ustava RS, srpski patrijarh Porfirije je izjavio:

– Gospodine Predsedniče, iz dubine svog bića želim da Vam zahvalim na visokom odlikovanju. Sa jedne strane, ovaj orden koji sam primio razumem kao izraz ljubavi našeg naroda iz Republike Srpske prema Srbiji i prema onoj braći i sestrama koji žive u Srbiji, a svi smo jedna porodica. Sa druge strane, orden koji sam dobio, a znam da ga nisam zaslužio, vidim kao izraz vernosti Vas i Vaših saradnika, kao i svih braće i sestara iz Republike Sropske prema svojoj Crkvi, prema pravoslavnoj veri, prema predanju otaca naših.

Iz tog razloga, kako je dodao, ovaj orden ne pripada samo njemu, nego svim episkopima i sveštenicima iz Republike Srpske i šire, iz Bosne i Hercegovine.

– Hvala Vam na vernosti i na ljubavi! Budite uvereni da će naša Crkva – svi smo mi Crkva, a mi koji nosimo mantije dobili smo samo poverenje da upravljamo onim što pripada svima – biti svugde gde god je naš narod, u Republici Srpskoj, gde smo u svojoj kući, i gde god da postoji ijedna živa duša naše pravoslavne vere. Nijedna duša iz našeg roda nije zaboravljena, nije zapostavljena i ne samo da je u našim mislima i molitvama, nego pokušavamo delatno i praktično uvek da budemo sa svima bez obzira da li se to vidi, bez obzira da li to neko ceni, ali znamo da vidi Bog i oni koji su istih kostiju i iste krvi duhovne, ali i narodne i nacionalne kojima svi zajedno pripadamo. Hvala! Neka Gospod sve blagoslovi! – poručio je Porfirije primajući ovo visoko priznanje.

Izvor: SPC

Preporučene vesti:

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve

(Foto: SPC)  Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u 2024. godini, umesto prvobitno najavljenog svečanog otvaranja u Velikoj lavri Pećkoj Patrijaršiji, – istorijskom, osmovekovnom sedištu Arhiepiskopâ i Patrijaraha srpskih, – usled...

Više...