Patrijarh podelio deci 3.000 svetosavskih paketića

od strane | 11/02/2023 | SPC, Srbija SPC

(Foto: Tanjug)

  Patrijarh Porfirije podelio je u Sabornom hramu Svetog Save na Vračaru 3.000 svetosavskih paketića učenicima prvog i drugog razreda beogradskih osnovnih škola.

Patrijarh je poručio okupljenoj deci da kada hoće svoju radost da podele sa drugima dođu u hram da se svi zajedno raduju i podsetio ih da je taj hram posvećen najdražem srpskom svetitelju Savi.

– Vi znate da je Sveti Sava još kao dete, kao što ste vi, zavoleo Boga i otišao da bude monah da bi se molio Hristu, za svoje roditelje i za čitav svet. On je pokazao da je najvažnija olovka, najvažnije slovo i najsnažnije oružje, molitva – poručio je Porfirije i dodao da „sve što mi ne možemo Bog čini sa nama i umesto nas“.

Takođe, patrijarh je pozvao decu na strpljenje, istrajnost i molitvu kako bi ostvarili svoje ciljeve.

– Važno je da kada se molimo budemo strpljivi i uporni te ćemo pre ili kasnije dobiti odgovor. Ovde danas smo došli da se molimo Bogu, ali i Svetom Savi koji najbolje razume naše radosti i naše probleme – rekao je on.

Patrijarh je naveo da su deca paketiće koje su dobili za Božić i Svetog Savu verovatno potrošili, zbog čega je odlučio da danas ponovo obraduje mališane novim poklonima.

Porfiriju se obratio jedan dečak koiji se zahvalio u ime sve prisutne dece i rekao da on ide stopama Svetog Save koji se, kako je kazao, odrekao krune da bude svetiteljska glava.

– U svemu što radim prisutan je Bog. On me čuva i neguje kao što sunce neguje nežnu biljku – rekao je dečak Porfiriju.

Hor Prvog beogradskog društva otpevao je zajedno sa okupljenom decom i njihovim roditeljim i učiteljima Himnu Svetom Savi.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve

(Foto: SPC)  Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u 2024. godini, umesto prvobitno najavljenog svečanog otvaranja u Velikoj lavri Pećkoj Patrijaršiji, – istorijskom, osmovekovnom sedištu Arhiepiskopâ i Patrijaraha srpskih, – usled...

Više...