Srbija obeležava Svetog Trifuna, zaštitnika vinara i ljubavi

od strane | 14/02/2023 | SPC, Srbija SPC

(Foto: Foma)

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, bračne ljubavi i vernosti.

Sveti Trifun je bio siromašni guščar iz Frigije, obdaren isceliteljskim moćima koje su ga proslavile već u mladosti.

U to vreme Rimskim carstvom vladao je car Gordijan. Njegova ćerka bila je Gordijana, koja je imala smetnje u mentalnom razvoju. Nijedan lekar, a pokušavali su mnogi, nije mogao da joj pomogne.

Kad se raščulo po carstvu da Sveti Trifun ima velike moći, car ga je pozvao da dođe kod njih i on uspeo da istera zlog duha iz Gordijane i tako ju je izlečio. Car mu je zbog toga podario mnoga blaga, ali Trifun je sve razdelio siromasima.

Sveti Trifun je bio veliki pobornik Hristovog učenja i zbog toga je po odlasku cara Gordijana s prestola bio proganjan, mučen i na kraju posečen mačem, jer nije hteo da odstupi od svoje vere hrišćanske.

Tako je ovaj svetac, koji je od rođenja bio posvećen Bogu, iscelio bolesne, mnoge ljude je preveo u hrišćansku veru i podnosio velike muke u Hristovo ime. Zbog svega toga, svetac je uvenčan slavom od Oca, Sina i Svetoga Duha.

Trifundan se proslavlja isto kao i sve druge krsne slave, pripremom slavskog kolača, koljiva i vina, i osveštanjem koje obavlja sveštenstvo crkve. Zavisno od toga da li pada na postan ili mrstan dan, slava se tako i priprema.

Jedno od verovanja u narodu jeste da sa ovim praznikom stiže proleće, a smatra se zaštitnikom sela od vremenskih nepogoda, kao i čuvarem biljaka.

Preporučene vesti:

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve

(Foto: SPC)  Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u 2024. godini, umesto prvobitno najavljenog svečanog otvaranja u Velikoj lavri Pećkoj Patrijaršiji, – istorijskom, osmovekovnom sedištu Arhiepiskopâ i Patrijaraha srpskih, – usled...

Više...