Srbi u Parizu celivali mošti tumanskih čudotvoraca

od strane | 07/03/2023 | Dijaspora SPC, SPC

(Foto: Facebook)

  Mošti Svetih Zosima i Jakova, tumanskih čudotvoraca, izložene su na poklonjenje i celivanje u Sabornoj crkvi Svetog Save u Parizu do 9. marta kada će biti prenesene u crkvu Svete Petke u Bondiju.

Prepuna crkva vernika, koji su došli da dočekaju mošti tumanskih čudotvoraca, obeležila je dugočekani i već najavljeni događaj. Služena je sveta liturgija, a vernici su mogli da se poklone, kao i da celivaju mošti Svetih Zosima i Jakova.

Prisutni su bili i naši mališani u narodnjoj nošnji koji su ulepšali ovaj veličanstven događaj.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop toplički Petar uz sasluživanje episkopa zapadnoevropskog Justina, igumana tumanskog Dimitrija, kao i sveštenstva i đakonstva Eparhije zapadnoevropske.

Na liturgiji su prisustvovali mnogobrojni vernici iz Pariza i čitave Francuske, kojima je episkop Petar besedio o smislu poštovanja svetih ikona i svetih moštiju u crkvama.

– Boga niko nije video nikada, ali Sin njegov jedinorodni postao je čovek, živeo je među nama ljudima, ljudi su ga dodirivali i zato je moguće izobražavati na ikoni lik Sina Božjeg Gospoda Isusa Hrista, a isto tako i Njegovih ugodnika i svetitelja i poštovati ih i moliti im se, jer mi se ne klanjamo materiji, već samom Prvoliku kome jedino priliči poklonjenje i obožavanje – besedio je episkop Petar.

Poznato je da je poslednjih godina manastir Tumane, odakle dolaze ove mošti, najposećeniji srpski manastir. Veliki broj vernika odlazi u manastir kako bi došao do ozdravljenja i isceljenja a rezultati su impresivni.

Izvor: SPC

Preporučene vesti: