Slava Sveti Trifun obeležena u Velikoj Hoči na KiM

od strane | 14/02/2023 | SPC, Srbija SPC

(Foto: Tanjug)

  U Velikoj Hoči svečano je obeležen Sveti Trifun, koji je ujedno i praznik opštine Orahovac, a pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić čestitala je meštanima ovu slavu, pri čemu je rekla da će im Vlada Srbije i dalje pomagati sa željom da se nikada ne ponove nemili događaji.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je raško-prizrenski vladika Teodosije u kapeli „Svetog Trifuna“ u Velikoj Hoči, koji je u besedi poručio da treba voleti i poštovati bližnje i radovati se njihovoj sreći, jer je Sveti Trifun to činio još kao dete i služio svojim bićem Hristu.

Parlićeva je prenela i podršku Vlade Srbije i Kancelarije za KiM.

– Odavde, iz srpskog naselja, iz pitome Metohije svim pravoslavnim vernicima, prevenstveno našim vinarima i vinogradarima, čestitam ovaj veliki praznik Svetog Trifuna sa željom da nas Sveti Trifun svake godine dočekuje u radosti, ljubavi i molitvi za očuvanje naših svetinja, naših vinica, naše tradicije i kulture – istakla je ona.

Pomoćnica direktora navela je da je ljubav Hočanaca, prvenstveno prema svojim precima, izuzetno velika i pored svih nedaća i pritisaka, kao i uzurpacija kojoj su izloženi, te da su uspeli uprkos svemu tome da sačuvaju svoju tradiciju.

Istrajali su, dodaje, uprkos nedavnoj torturi kroz koju je prošla porodica Petrović, zbog čega je i pomoć Vlade Srbije od velikog značaja.

– Ovde sam da vam prenesem i podršku Vlade Srbije i našeg direktora Kancelarije Petra Petkovića uz jasnu poruku da će Vlada nastaviti da pomaže i kroz opremu i kroz repromaterijal i da ćemo da se borimo da u miru i pošteno naši Hočanci nastave da rade svoj posao, sa željom da se nikada ne ponove nemili događaji – istakla je Parlićeva.

Nakon liturgije usledilo je rezanje slavskog kolača, a zatim je upriličeno molitveno blagosiljanje vinograda i simbolično orezivanje vinove loze, kao jednog od simbola obeležavanja ovog praznika, kako bi godina bila rodna i vinogradi podarili što više i što kvalitetnije grožđe.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: