Saopštenje SPC: Joga nespojiva sa pravoslavljem

od strane | 19/01/2023 | SPC, Srbija SPC

(Foto: Freepik)

  Srpska pravoslavna crkva saopštila je da se, kada je reč o aktuelnim promocijama kultova dalekostočnog porekla, u koje spada i joga, unosi smutnja u verni narod.

SPC je u saopštenju navela da se u afirmaciju joge uključio i jedan srpski pravoslavni episkop.

Crkva je ukazala na činjenicu da se bitne informacije o jogi dobijaju već na prvoj godini osnovnih studija bogoslovskih nauka u okviru predmeta Istorija religije.

– Nijedan svršeni student ili čak doktor bogoslovskih nauka ne može osnovano tvrditi da nema nikakva saznanja o jogi – ističe se u saopštenju.

Stoga, SPC je radi „zaštite naroda od sablazni i skretanja pažnje na pogrešna učenja koja se sve češće pojavljuju u vezi sa ovom temom“, skrenula pažnju na neke činjenice.

Stereotip je kako je joga najsavršeniji sistem fizičkih vežbi, koji je neko vreme vladao u zapadnoj javnosti, navodi SPC precizirajući da je taj sistem vežbi prvi put ozbiljnije doveden u pitanje pre jedne decenije posle objave članka Vilijama Brouda pod nazivom „Kako joga može upropastiti vaše telo u Njujork tajmsu“.

– Uz sve dužno poštovanje prema pripadnicima svih svetskih religija i filosofija, kao pravoslavni hrišćani dužni smo da odgovorimo na svaku pojavu religijskog sinkretizma, koji je potpuno stran našem biću – navodi se u saopštenju.

Navodi se da u tom smislu nema potrebe dodatno se osvrtati i na temu meditativnih tehnika joge, koje su „dijametralno suprotne po svom temelju, metodu, ciljevima i rezultatima u poređenju sa pravoslavnom isihastičkom tradicijom“.

– Ne može se pronaći nijedan pravoslavni isihasta u dosadašnjoj istoriji Crkve koji je podržao jogu naprotiv, blagodatni sveti starci-podvižnici našeg vremena, kakvi su Sveti Pajsije i Sveti Porfirije, jasno i nedvosmisleno su govorili protiv prakse joge u bilo kom obliku, ne razdvajajući u njoj telesne vežbe i duhovnu komponentu – podseća SPC.

U saopštenju se zaključuje da uzevši sve u obzir neophodno da se naši pastiri, teolozi i doktori bogoslovskih nauka podsete makar elementarnih znanja o ovoj oblasti kako makar od njih ne bi dolazila smutnja u verni narod.

Inače, nedavno je o jogi putem Instagrama govorio episkop dizeldorfski i nemački Grigorije, koji je istakao da o tome ne zna ništa, a da je jedino što zna i o čemu se, kaže, raspitao kod lekara i fizioterapeuta, to da joga nudi neke vežbe koje su vrlo korisne za ljudsko telo“.

Dodao je da je o jogi slušao i od ljudi koji su se njome bavili fizičkom nivou, a ne na duhovnom, koji su mu rekli da se može čovek tu naučiti strpljenju, jer te vežbe iziskuju dugotrojan trud, strpljenje i rad.

SPC objašnjava da je Sinod Atinske arhiepiskopije eksplicitno naveo da je joga fundamentalno učenje religije hinduizma, da kao takva ima različite škole, grane, pravce i stremljenja, te da nije jedna od vrsti fitnesa.

Izvor: Tanjug

tagovi: crkva | joga | pravoslavlje

Preporučene vesti: