Prepodobna Ksenija Petrogradska – ruska svetiteljka koja je činila čuda

od strane | 06/02/2023 | SPC, Srbija SPC

(Foto: Ippo)

  Pravoslavni vernici danas 6. februara proslavljaju praznik posvećen ruskoj svetiteljki Kseniji Petrogradskoj.

Prepodobna Ksenija rođena je između 1719. i 1730. u Rimu kao jedinica ćerka poznatog senatora. Privučena ljubavlju Hristovom nije želela da rano stupi u brak, pa je iz porodičnog doma, sa dve robinje, pobegla na ostrvo Koa gde je osnovala devičku porodicu i tu ostala do smrti.

Iako je bila slabašna žena, u sebi je nosila mušku snagu. Noći je provodila moleći se Bogu i činila je velikodušna dela.

U času njene smrti, pojavilo se divno znamenje nad manastirom, venac od zvezda sa krstom u sredini, sjajnijim od Sunca.

Od njenih moštiju mnogi bolesnici su bili izlečeni, a njene robinje, koje su sa njom odbegle, kada su preminule, bile su sahranjene kod nogu blažene majčice.

Ksenija se nakon smrti supruga Andreja Fjodoroviča odrekla svetovnog blaga, svog imena i preuzela je muževljevo ime. Pravila se bezumna da bi od Gospoda umolila pomilovanje za pokojnog supruga.

Poklonila je kuću Paraskevi Antonovoj u kojoj je iznajmljivala sobicu, a sav imetak razdelila je siromašnima.

U muževljevoj odeći, išla je Petrogradskim ulicima i pomagala svima.

Prema predanju, jednom je na Smolenskom groblju tajno pomagala graditeljima. Noćima je podizala ciglu po ciglu i slagala ih na skelu, a graditelji nisu imali pojma ko im pomaže.

Prozorljiva svetiteljka blagoslovila je i majke sa decom, vernicima koji su joj se molili za posao i stambeno pitanje.

Sveta ugodnica sahranjena je na Smolenskom groblju u Petrogradu, koji je sama podigla, a u junu 1988. na Pomesnom Saboru Ruske pravoslavne crkve ona je i kanonizovana.

Brza pomoćnica, blažena mati Ksenija, živela je skoro 45 godina u jurodivom podvigu, a praznik posvećen ovoj svetiteljki obeležava se šestog februara.

Za vernike koji nisu u mogućnosti da posete njen grob mogu da pošalju pismo ovoj svetiteljki i ona će vam uslišiti molitve.

Ксении Блаженной 199048

Камская 24, Sankt-Peterburg

info@smolenka.spb.ru

Preporučene vesti:

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve

(Foto: SPC)  Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u 2024. godini, umesto prvobitno najavljenog svečanog otvaranja u Velikoj lavri Pećkoj Patrijaršiji, – istorijskom, osmovekovnom sedištu Arhiepiskopâ i Patrijaraha srpskih, – usled...

Više...