Patrijarh služio liturgiju u crkvi Svetog Save u Milvokiju

od strane | 30/01/2023 | Dijaspora SPC, SPC

(Foto: SPC)

  Patrijarh SPC Porfirije služio je u nedelju svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Svetog Save u Milvokiju u SAD.

Bogosluženjem u hramu ispunjenom blagočestivim narodom, koji je i pored snežnih padavina u velikom broju došao da dočeka svog Patrijarha kako bi se zajedno sa njim pomolio Bogu, proslavljena je 110. godišnjica osnivanja Crkveno-školske opštine Svetog Save, prvog Arhiepiskopa srpskog, čime je postavljen kamen temeljac znamenite srpske imigrantske zajednice u Milvokiju.

Hrabro svedočeći istrajnost pravoslavne vere i povezanost sa svojim precima, sveštenici i parohijani su uspeli da podignu velelepni Saborni hram Svetog Save, koji predstavlja najviši razvoj srpskog pravoslavnog oblika klasične vizantijske arhitekture u SAD.

Njegovi mozaici u prostoru oltara su replike najlepših mozaika crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Kroz brojne organizacije parohija nastavlja da poštuje i neguje svetu pravoslavnu veru, srpsku kulturu i tradiciju predaka.

Srpska omladina u Milvokiju okuplja se u Pravoslavnoj školi Sveti Sava, Horu Stevan Šijački, Ansamblu narodnih igara Šumadija, Fudbalskom klubu Ujedinjeni Srbi, Kolu srpskih sestara…

Na svetoj liturgiji, patrijarhu su sasluživali episkopi kanadski Mitrofan i novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin, sa mnogobrojnim sveštenstvom i monaštvom, u prisustvu arhiepiskopa čikaškog Petra iz ruske Pravoslavne zagranične crkve.

Narednih dana patrijarh Porfirije će posetiti Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, gde će održati više sastanaka sa dekanom, upravom, nastavnicima i studentima jedine visokoškolske ustanove SPC na severnoameričkom kontinentu, a prisustvovaće i svečanoj proslavi Svetog Save u organizaciji nastavnika i studenata tog fakulteta.

Planiran je i susret sa nadležnim episkopima SPC na prostoru Severne, Srednje i Južne Amerike u manastiru Novoj Gračanici na Trećem jezeru.

Izvor: SPC

Preporučene vesti:

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve

(Foto: SPC)  Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u 2024. godini, umesto prvobitno najavljenog svečanog otvaranja u Velikoj lavri Pećkoj Patrijaršiji, – istorijskom, osmovekovnom sedištu Arhiepiskopâ i Patrijaraha srpskih, – usled...

Više...