Patrijarh razgovarao sa britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan

od strane | 19/01/2023 | SPC, Srbija SPC

(Foto: SPC)

  Patrijarh SPC Porfirije primio je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu lorda Stjuarta Piča, izaslanika Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan.

Poglavar srpske crkve je u razgovoru sa Pičom istakao da je neophodno osnažiti dijalog o svim važnim pitanjima na globalnom i na nivou Balkana, odnosno evropskog kontinenta u celini.

Lord Pič je posebno naglasio važnost SPC u takvom dijalogu, kao i neophodnost učestvovanja svih Crkava i verskih zajednica u takvom procesu.

Zahvalivši se lordu Piču na poseti, patrijarh je istakao da je za Pravoslavnu Crkvu potrebno da ostane dosledna sebi i svom kontekstu duhovnog i večnog života, iako je u današnje vreme u tom duhu veoma teško delovati, ali da je to jedini pravi i ispravan put.

Sastanku su prisustvovali gđa Viktorija Biling, direktor Kancelarije inostranih poslova Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan i Mediteran; gđa Šan Meklaud, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Srbiji; kao i Episkop marčanski Sava, šef Kabineta Patrijarha srpskog.

Izvor: Srpska pravoslavna crkva

Preporučene vesti:

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve

(Foto: SPC)  Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u 2024. godini, umesto prvobitno najavljenog svečanog otvaranja u Velikoj lavri Pećkoj Patrijaršiji, – istorijskom, osmovekovnom sedištu Arhiepiskopâ i Patrijaraha srpskih, – usled...

Više...