Patrijarh posetio hram Vaskrsenja Hristovog i Akademiju Svetog Save u Čikagu

od strane | 04/02/2023 | Dijaspora SPC, SPC

(Foto: SPC)

  Patrijarh srpski Porfirije, koji boravi u SAD, posetio je Saborni hram Svetog Vaskrsenja Hristovog i Akademiju Svetog Save u Čikagu.

Patrijarha, u čijoj pratnji su bili episkop kanadski Mitrofan, protojerej-stavrofor Velibor Džomić i protođakon Dragan Radić, u porti hrama u petak su dočekali episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin, sa sveštenstvom Sabornog hrama i mnogobrojnim parohijanima.

Najmlađi članovi parohije, obučeni u srpsku narodnu nošnju, dočekali su patrijarha hlebom i solju, po tradicionalnom običaju. Usledio je svečani čin doksologije koji su služili sveštenici i đakoni Sabornog hrama.

Patrijarh je zatim posetio Akademiju Svetog Save, parohijsku školu u kojoj se nastava odvija prema dvojezičnom planu rada. Učenici Akademije Svetog Save izveli su bogat kulturno-umetnički program ne skrivajući radost zbog susreta sa svojim patrijarhom.

Poglavar SPC je domaćinima zahvalio na srdačnom dočeku i posebno izrazio radost zbog prikazanog znanja i umeća učenika škole, a naročito njihovog poznavanja srpskog jezika i kulture.

Patrijarh Porfirije je zatim otišao u Šerevil, gde će biti održana donatorska večera za manastir Krku, drevnu srpsku svetinju u Dalmaciji.

Inače, patrijarh će sutra, u nedelju, služiti liturgiju u hramu Svetog Save na Menhetnu i to će biti prva služba koja će posle sedam godina biti služena u ovoj njujorškoj crkvi.

Izvor: SPC

tagovi: cikago | patrijarh | poseta

Preporučene vesti:

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve

(Foto: SPC)  Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u 2024. godini, umesto prvobitno najavljenog svečanog otvaranja u Velikoj lavri Pećkoj Patrijaršiji, – istorijskom, osmovekovnom sedištu Arhiepiskopâ i Patrijaraha srpskih, – usled...

Više...