Patrijarh uručio Gardi Vojske Srbije ikone izrađene u manastiru Kovilj

od strane | 10/03/2023 | SPC, Srbija SPC

(Foto: Tanjug)

  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je darivanju ikona koje je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, uz blagoslov, uručio Gardi Vojske Srbije.

Ikone Svetog Đorđa i Svetog Despota Stefana, izrađene u manastiru Kovilj, biće deo bogoslužbenog prostora Garde Vojske Srbije.

Tom prilikom Vučević je istakao da je ovo veoma važno za sve pripadnike Garde, za Vojsku Srbije i Ministarstvo odbrane.

– Zajedno sa načelnikom Generalštaba, komandantom Garde i pripadnicima Garde privilegovani smo da danas primimo dva poklona od monaštva, odnosno bratstva manastira Kovilj – ikone Svetog Georgija i Svetog Despota Stefana – rekao je Vučević.

Naglasio je da je posebno u današnje vreme potrebno „jedinstvo države i crkve, naroda, jedinstvo vojske i crkve“.

– Dve institucije, uz predsednika, sa najvećom podrškom u narodu uvek su crkva i vojska i kada su zajedno onda smo nepobedivi i nesalomivi, pre svega duhom i verom, ali i hrabrošću i odlučnošću – poručio je ministar.

On je istakao i da će Ministarstvo odbrane, Generalštab Vojske Srbije i SPC posebno obeležiti deset godina od povratka verske službe u kasarne i vojne objekte.

– Nema ništa prirodnije nego da sveštenici budu uz svoj narod svugde i na svakom mestu, a posebno kada se radi o tako specifičnoj službi kao što je vojna služba. Ako je igde potrebna duhovna podrška, duhovna orijentacija i duhovna uteha među ljudima onda je to zasigurno potrebno u Vojsci – izjavio je patrijarh.

Njegova svetost patrijarh Porfirije je dodao da je od 2001. pa do 2014. godine prošao sve faze saradnje između Vojske i Crkve, u izradi svih dokumenata koji su danas na snazi, sve do momenta uspostavljanja svešteničke službe.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve

(Foto: SPC)  Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u 2024. godini, umesto prvobitno najavljenog svečanog otvaranja u Velikoj lavri Pećkoj Patrijaršiji, – istorijskom, osmovekovnom sedištu Arhiepiskopâ i Patrijaraha srpskih, – usled...

Više...