Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Srpskom klubu u Njujorku

od strane | 28/01/2023 | Dijaspora SPC, SPC

(Foto: SPC)

  Patrijarh Porfirije služio je na praznik Svetog Save svetu Liturgiju u Srpskom klubu u Njujorku.

Sasluživali su Episkop kanadski Mitrofan, protojereji-stavrofori Velibor Džomić i Živojin Jakovljević, kao i protođakon Dragan Radić.

Porfirije je rekao da se danas „raduje čitav naš rod srpski gde god da živi“.

– Hramovi u slavu Svetog Save podignuti su od Vankuvera do Novog Zelanda. Na svakom kontinentu danas se slavi Sveti Sava, najpre kod njegovih duhovnih potomaka, njegove dece koja su ponikla u svetosavskoj kolevci, ali slavi se i kod svih pravoslavnih ljudi, jer Sveti Sava jeste svetitelj Božji – kazao je patrijarh.

Svi mi znamo dobro Svetog Savu, sve znamo o njemu, kazao je patrijarh i nastavio:

– I da je bio veliki diplomata, i da je bio carskog roda, i da je bio graditelj. Znamo da je vodio brigu i o spoljašnjem uređenju svog naroda, ali isto tako vodio je brigu o duhovnom stanju i duhovnom zdravlju svog naroda.

Sve ono što je dobro u našem narodu dobro je od Svetog Save, rekao je patrijarh i dodao da je zato naš narod, u svemu gde jeste i što jeste, video pečat Svetog Save.

– Gde god je koračao video je Savine vrhove, Savine izvore… U svemu je naš narod video Svetog Savu. Otuda, gde god da smo, mogli bismo reći da se u imenu Svetog Save sadrži naše ime i prezime. Ono što je Sveti Sava – to smo mi. Mi želimo i hoćemo da idemo njegovim stopama, njegovim putevima, jer je iznad svega i pre svega bio Hristov čovek. Mirio je ljude koji su zavađeni, mirio je i svoju braću. Učio ih praštanju i ljubavi. Učio ih da se bore protiv zlopamćenja – rekao je patrijarh.

Na kraju besede poručio je poglavar SPC:

– Važno je, braćo i sestre, da i mi ovde u Americi, u Njujorku, to znamo. Od tvrdoglavosti nema ništa! Od sujete i gordosti, od samoljubivosti i upornosti u tome da smo mi jedini u pravu – nema ništa.

Partijarh Porfirije služiće danas takođe u Srpskom klubu u Njujorku svetu Liturgiju sa početkom u 9 časova. Posle bogosluženja, uslediće Svetosavska akademija na kojoj će Patrijarh podeliti savindanske paketiće srpskim mališanima.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: