Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Gračanici: Molimo se za mir svuda u svetu, posebno za decu

od strane | 06/01/2024 | SPC, Srbija SPC

(Foto: SPC)

  Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je na Badnji dan svetu liturgiju u manastiru Gračanica uz sasluženje episkopa raško – prizrenskog Teodosija i hvostanskog Alekseja.
Patrijarh Porfirije je u svojoj besedi pred velikim brojem okupljenih vernika poručio da smo stvoreni da bi ljubav kao naš život bila most i put ka svakoj duši živoj.

„Sabrali smo se u duhu, sabrali smo se u istoj nadi ovde u svetoj Gracanici, čitavim svojim bićem pred Bogom. U ljubavi i srcem i mišlju u odnosu na Boga i čitavim svojim bićem u odnosu na bližnjega svoga. Znamo ko je naš Bog, jedan u trojici otac i sin i sveti duh, ali znamo i ko je naš bližnji, biće stvoreno po slici i prilici, naš bližnji je čovek“ rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh će od 13 časova u Domu kulture u Gračanici podeliti stipendije srednjoškolcima i studentima sa Kosova i Metohije.

Porfirije: Molimo se za mir svuda u svetu, posebno za decu

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je u Božićnoj poslanici vernike da se mole za mir svuda u svetu, a posebno da se usrdno mole za decu koju odrasli ubijaju u ratovima bez griže savesti.

Patrijarh je rekao da su odrasli uspeli da stvore i društvo u kome je sve više dece nasilnika i zločinaca.

„Primera je mnogo – u Americi, u Evropi i drugde – ali, nažalost, i usred Beograda: škola ‘Vladislav Ribnikar’ dovoljno o tome govori“, naveo je patrijarh u poslanici.

Zato je sve pozvao na „usrdnu, pokajničku i očišćujuću“ molitvu za decu i za sve ljude u našem narodu, ovde i u rasejanju.

„Osobito za napaćeni, ali uspravni, verni i hrabri srpski narod na Kosovu i u Metohiji, kao i za sve ljude i narode na zemlji“, naglasio je Porfirije.

Apelovao je na sve da se bore za svetinju braka i porodice, naročito za uzrastanje dece „u strahu Gospodnjem“ i istakao da to znači u pobožnosti i čestitosti, a ne u robovanju samoživosti i bolestima zavisnosti.

Patrijarh je naglasio da je dete bez roditeljske ljubavi, brige i zaštite bespomoćno, ali da je i biće zajednice po preimućstvu, jer ne može da živi sâmo, bez drugih, bez porodice, bez ljubavi.

„Bogomladenac Isus je po svojoj ljudskoj prirodi takođe bio bespomoćan, uz to odmah po Rođenju ugrožen mržnjom i smrtnom pretnjom od strane oblasnog tiranina Iroda, opijenog svojom moći i vlašću, ali apsolutno nesvesnog da to novorođenče, u kojem vidi svog budućeg konkurenta u nadmetanju za vlast, on ne može ubiti“, naveo je patrijarh.

Zapitao je šta to vidimo danas, u svetu i kod nas, da li detinjstvo i decu vole ljudi, odrasli, ali otpali od Boga, kada bez griže savesti ubijaju desetine hiljada dece.

„Nije važno čija su to deca, palestinska, arapska ili jevrejska, ruska ili ukrajinska ili neka druga, među njima i srpska deca; samim tim što su deca, ona pripadaju Gospodu, Životodavcu i Promislitelju, ali i svima nama, vaseljenskoj porodici zvanoj čovečanstvo“, naglasio je patrijarh.

Ko je imao pravo da, na pitanje o nekih pola miliona dece koju je NATO vojska pobila u Iraku, odgovori da se to uprkos surovosti isplatilo, zapitao je Porfirije.

„Ko je dao pravo Hamasu da jevrejsku decu otima i drži kao taoce, a ko izraelskoj vojsci da za nepuna dva meseca pobije nekih osam hiljada nevine palestinske dece, skoro polovinu od svih ubijenih? Ko je imao pravo da osudi na smrt 12 srpskih beba, pre više od četvrt veka u Banjaluci, sve u ime mirotvornih sankcija? Ko je imao pravo da ubije devojčicu Aleksandru Zec i celu njenu porodicu u Zagrebu, malu Milicu Rakić u Batajnici, srpsku decu u Goraždevcu kod Peći? Ako nastavimo da nabrajamo žrtve dečje Golgote, od Dahaua i Aušvica, Jastrebarskog i Jasenovca, do današnjih stratišta širom sveta, ova božićna poruka, draga deco naša duhovna, pretvoriće se u beskrajnu tužbalicu. Treba dodati i zlokobnu činjenicu da su odrasli uspeli da stvore društvo u kojem je sve više i dece nasilnika, dece zločinaca“, rekao je patrijarh.

Naglasio je da je u turobnoj stvarnosti današnjice naš jedini odgovor, dostojan naše pravoslavne hrišćanske vere, božićno slavoslovlje.

„Zato: Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja! (Luk. 2, 14; sr. 19, 38)“, poručio je patrijarh.

Porfirije je pozvao sve da Badnje veče proslave u porodičnom krugu, sa svojom decom, u duhu vekovne tradicije srpskog naroda, uz badnjak, u atmosferi koja će podsetiti na ubogu vitlejemsku pećinu, sklonište pastirima i njihovim stadima.

„U njoj se, na beskrajno smiren način, rodio Car slave i bio položen u obične jasle umesto u kolevku jer za Njega, najvećega Gosta, Emanuila ili ‘Boga Koji je s nama’, ‘ne bejaše mesta’ u ljudskim gostionicama onoga vremena (Luk. 2, 7), kao što ga ni danas nema ne samo u savremenim hotelima nego ni u nekim ljudskim srcima“, rekao je Porfirije.

Patrijarh je u Božićnoj poslanici podsetio da je prošlo više od 2.000 godina otkada je u Vitlejemu, judejskoj varošici nadomak Jerusalima, neki neimenovani provincijski činovnik Rimskoga carstva zapisao dva imena, Josif i Marija, kao i da je verovatno nekog od sledećih dana, u toku popisa stanovništva, dopisao još jedno ime Isus, novorođeno čudesno dete.

„Zapisao ih je sa jednakom ravnodušnošću sa kojom je zapisivao i sva ostala imena prilikom popisa, i ne sluteći da zapisuje jedinstvenu, neponovljivu Ličnost, Dete Koje će zauvek podeliti istoriju na istoriju do Njegovog Rođenja i na istoriju po Njegovom Rođenju, a čovečanstvo na one koji su bezuslovno za Njega, na one koji su protiv Njega i na ‘treći rod’, one ‘mlake’ koji su čas za Njega čas protiv Njega, ali uvek sa ‘zadrškom’ i ‘odstupnicom'“, naveo je patrijarh.

Kaže da pomenuti popisivač nije ni sanjao da novorođeno dete, odnosno Isus ili Spasitelj predstavlja najveći dar neba zemlji.

Patrijarh je poručio da ne treba da zaboravimo da u svakome od nas do kraja ovozemaljskog života živi dete i da je otkrivenje Božje upućeno upravo detetu u nama, jer dete duhovnom intuicijom razume ono što odrasli ljudi, niti čuju niti razabiraju.

Porfirije je čestitao svima Božić uz sveradosni božićni pozdrav: Mir Božji – Hristos se rodi!

Patrijarh: Crkva će službu jedinstva obavljati bez obzira na napade

Srpska pravoslavna crkva (SPC) sebi i svom narodu, kao i svakom zainteresovanom ljudskom biću na zemaljskom šaru, ovoga Božića šalje jednu istu i jedinstvenu, večno važeću i neprolaznu poruku, da je pretpostavka mira i dobre volje među ljudima živa i aktivna, lična i duboka vera u Boga, izjavio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Dodao je da slavljenje Boga i ljubav prema čoveku idu ruku pod ruku.

On je u intervjuu za današnju „Politiku“ istakao da SPC svoju službu jedinstva i prevazilaženja podela, pozivanja na ljubav i razumevanje obavlja i obavljaće bez obzira na sve optužbe, osude, nerazumevane i napade koje zbog toga trpi.

Govoreći o velikom pritisku kome su na Kosovu i Metohiji (KiM) izloženi srpski narod i SPC, patrijarh je rekao da ga prvo brine srpska nesloga, spremnost ljudi da sami za sebe ili kao članovi različitih organizacija, radi sopstvenog interesa zaborave na KiM, na narod koji tamo živi i na svetinje koje se tamo nalaze.

„Brine me i to što određeni krugovi i samozvani odgovorni pojedinci, pokušavajući da to pravdaju patriotskom brigom i samo njima svojstvenim društvenim aktivizmom, radi očuvanja Kosova i Metohije, napadaju Crkvu, koja je ne samo istorijski nego i aktuelni i nepokolebljivi branič Kosova i Metohije. Njihove kritike bile bi dobrodošle kada bi ih motivisale istinska briga za Kosovo i Metohiju i odgovorna ljubav prema svojoj Crkvi“, rekao je on.

Naveo je da ga brine i to što pojedini predstavnici zapadnih država, prenebregavaju apsolutno mirotvoračku ulogu Crkve, pre svega na KiM, ali i na čitavom području bivše Jugoslavije.

„Sve me to ozbiljno brine, ali me kuraže naš narod, naše sveštenstvo i monaštvo, njihova vera i njihova hrabrost. To su svi oni kojima je istinski stalo do Kosova i Metohije, kojima je zaista stalo do otadžbine Srbije, do pravoslavnog srpskog naroda, i koji se za to bore verom i molitvom, trpljenjem i hrabrošću“, rekao je on.

Kada je reč o različitim vidovima pokušaja da se preotmu srpske svetinje na KIM, ocenio je da su „zakoni na tom delu naše zemlje, makar za naš narod, mrtvo slovo na papiru“ i dodao da sve to obespokojava.

„Jer kad se na jednom prostoru, od strane većine relevantnih faktora koji trenutno upravljaju njime, samo prividno i nominalno poštuju pravne norme i sprovodi objektivna politika, a u stvari se forsira interes jedne etničke zajednice u odnosu na drugu, to čini opasan presedan i predstavlja uvod u razaranje osnovnih principa civilizovanog društva koje će se potom bez mnogo muke preliti i na druge krajeve sveta“, istakao je patrijarh srpski Porfirije.

On je naglasio da bi svi Srbi trebalo da rade na svedočenju istine o Kosovu i Metohiji, kako bi se doprlo do svakog, kako je rekao, makar trenutno zatvorenog uha i srca.

Odgovarajući na pitanje šta najviše generiše negativne komentare i napade na SPC, rekao je da politička suština većine napada, kako s leve, tako i s desne strane političkog spektra, počiva u činjenici da SPC odbija da uzme aktivno učešće u partijskoj borbi i da se opredeli za jednu ili drugu stranu.

Odnose sa Makedonskom pravoslavnom crkvom (MPC) ocenio je kao, „ne dobre, nego bratske“.

Prema njegovim rečima autokefalnost MPC, tražena i dobijena na kanonski i predanjski način, u dijalogu bratske ljubavi, lišenom političkih pritisaka i skrivenih utilitarnih ciljeva, s bilo koje strane, nikada ne treba da plaši, nego da raduje svakog od nas.

Na pitanje da li je dobio odgovor državnih institucija u vezi sa podrškom grupi stručnjaka koji se bave srpskim jezikom da se ne dozvoli ozakonjenje rodnosenzitivnog jezika, rekao je da nikakav odgovor nije dobio.

„Pitanje rodnosenzitivnog jezika, kako je definisano u zakonu, jeste ekstremno nasilna i najradikalnija reforma srpskog jezika od Vuka do danas. Pravi jezički masakr, nazvan „dženderizacija srpskog jezika“, rekao je on.

 

Izvor: Tanjug/RTV

Preporučene vesti: