Patrijarh Porfirije otputovao u SAD, služi liturgiju na Savindan

od strane | 24/01/2023 | Dijaspora SPC, SPC

(Foto: SPC)

  Njegova svetost patrijarh Porfirije otputovao je danas u SAD, gde će boraviti do 5. februara, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Planirano je da od 24. do 28. januara patrijarh poseti parohije i Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u Njujorku, gde će se na licu mesta upoznati sa obnovom Saborne crkve Svetog Save, koja je izgorela u požaru na Vaskrs 2016.

U Njujorku će na Savindan služiti svetu liturgiju, a zatim će prisustvati svečanoj proslavi Svetog Save, patrona tamošnjih pravoslavnih Srba.

Tokom boravka u SAD, poglavar SPC će održati više sastanaka u vezi sa obnovom bogoslužbenog života pravoslavnih Srba u Njujorku, kao i sa obnovom Saborne crkve Svetog Save.

U drugom delu posete do 4. februara, posetiće Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, gde će održati više sastanaka sa dekanom, upravom, nastavnicima i studentima jedine visokoškolske ustanove SPC na severnoameričkom kontinentu.

Prisustvovaće i svečanoj proslavi Svetog Save u organizaciji nastavnika i studenata tog fakulteta. Planiran je i susret patrijarha sa nadležnim episkopima SPC na prostoru severne, srednje i južne Amerike u manastiru Novoj Gračanici na Trećem jezeru.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: