Patrijarh Porfirije od 24. januara do 5. februara u poseti SAD

od strane | 15/01/2023 | Dijaspora SPC, SPC

(Foto: Youtube printscreen)

  Patrijarh srpski Porfirije boraviće od 24. januara do 5. februara 2023. godine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Planirano je da od 24. do 28. januara Njegova Svetost poseti parohije i Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u Njujorku koje mu je Sveti Arhijerejski Sinod poverio na duhovno staranje sve do potpune normalizacije tamošnjih prilika. Patrijarh će se na licu mesta upoznati sa procesom obnove Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u požaru na Vaskrs 2016.

U Njujorku će, na sam dan praznika, poglavar SPC prisustvovati svečanoj proslavi Svetog Save, patrona tamošnjih pravoslavnih Srba.

Tokom boravka u  Njujorku, patrijarh će održati više sastanaka u vezi sa obnovom bogoslužbenog života pravoslavnih Srba u Njujorku, kao i sa obnovom Saborne crkve Svetog Save.

U drugom delu posete, od 29. januara do 4. februara, patrijarh Porfirije će posetiti Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, gde će održati više sastanaka sa dekanom, upravom, nastavnicima i studentima jedine visokoškolske ustanove Srpske Pravoslavne Crkve na severnoameričkom kontinentu, a prisustvovaće i svečanoj proslavi Svetog Save u organizaciji nastavnika i studenata tog fakulteta.

Planiran je i susret Njegove Svetosti sa nadležnim episkopima Srpske Pravoslavne Crkve na prostoru Severne, Srednje i Južne Amerike u manastiru Novoj Gračanici na Trećem jezeru.

Izvor: SPC

Preporučene vesti:

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve

(Foto: SPC)  Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u 2024. godini, umesto prvobitno najavljenog svečanog otvaranja u Velikoj lavri Pećkoj Patrijaršiji, – istorijskom, osmovekovnom sedištu Arhiepiskopâ i Patrijaraha srpskih, – usled...

Više...