Patrijarh dodelio stipendije najboljim studentima Beogradskog univerziteta

od strane | 25/02/2023 | SPC, Srbija SPC

(Foto: SPC)

  Patrijarh Porfirije uručio je na svečanoj akademiji stipendije najboljim studentima završnih godina Medicinskog, Pravnog, Filozofskog, Elektrotehničkog, Mašinskog i Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Stipendiju je dobilo 12 studenata fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu koji su odabrani na konkursu, a svečanoj akademiji u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, između ostalih, prisustvovali su i ministar prosvete Branko Ružić i rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić.

Porfirije je čestitao ovogodišnjim dobitnicima, navodeći da crkva pruža duhovni smisao svemu, te da samo ukoliko je shvaćena na taj način može doprineti rešavanju pojedinačnih i društvenih problema.

– Crkva jeste uspešna, ima snagu i može biti veoma efikasna samo ako nam je polazište duhovno. U svakom drugom slučaju ako je polazište na drugom mestu nismo razumeli crkvu i onda u njoj i zajedno sa njom ne možemo rešiti ni najmanje probleme, a kamoli velike koji se tiču svih nas – poručio je poglavar SPC.

Naveo je da je tako shvaćena crkva prisutna svuda, u prosveti, promovišući jevanđeljske principe, ali u domenu potreba studenata, koje se tiču konkretnog praktičnog života.

Podsetio je da je Srpska pravoslavna crka prošle godine inicirala dodelu stipendija najboljim studentima završnih godina beogradskog Univerziteta i dodao da je cilj da u to budu uključeni i svi ostali univerziteti u našoj zemlji.

– Mnogo je studenata koji to zavređuju. Obrazovanje je ključna tačka jednog naroda – rekao je patrijarh Porfirije.

Ministar Ružić je naveo da je SPC oduvek nesebično podržavala mlade ljude, škole i fakultete, podećajući da su se pod njenim okriljem otvarale prve škole, a u mnogim manastirima obrazovali ljudi.

– Podsetiću da je jednu od naših najboljih gimnazija, Karlovačku, osnovao karlovački mitropolit Stevan Stratimirovic 1791. godine, a zahvaljujući njegovoj viziji i blagoslovu mi danas imamo i obrazovnu instituciju koja je iznedrila velikane poput Branka Radičevića, Dimitrija Davidovića i mnogih drugih – naveo je Ružić.

On je istakao da država decenijama stipendira učenike i studente, obezbeđuje i poboljšava uslove za smeštaj i ishranu u studentskim domovima, finansira studiranje velikog broja mladih, gradi fakultete te obezbeđuje sve uslove za učenje i rad, studentski život.

– Briga o mladima nije zadatak samo jedne institucije ili pojedinca, o mladima bi trebalo da brinemo svi zajedno kao društvo, važno je da ih podstičemo i nadahnjujemo na dalje uspehe – naveo je Ružić i iskazao zahvalnost Crkvi, patrijarhu i svima koji su obezbedili još jedan krug podrške studentima, pa nastavio:

– Naša deca će biti dobri i ostvareni pojedinci, korisni članovi našeg društva samo ako se svi ujedninimo i podržimo ih u njihovim snovima i ambicijama.

Studentkinja Medicinskog fakulteta Lidija Maslać zahvalila je na stipendiji navodeći da to za nju predstavlja značajan podsticaj za dalje školovanje i usavršavanje na master i doktorskim studijama.

– Mladim ljudima veoma znači kada se naš rad, trud i zalaganje prepoznaju i vrednuju od strane velikih institucija kakva je Srpska pravoslavna crkva. Nadam se da ćemo uspeti da opravdamo vaš blagoslov našim daljim marljivim radom i zalaganjima kako bismo doprineli svako u svojoj struci našoj otadžbini – navela je ona.

Besedu koju je patrijarh održao akademcima možete pogledati na VIDEO snimku.

Izvor: SPC

Preporučene vesti: