Patrijarh blagoslovio akciju dobrovoljnog davanja krvi pri beogradskim hramovima

od strane | 21/02/2023 | SPC, Srbija SPC

(Foto: Freepik)

  Po blagoslovu srpskog patrijarha Porfirija, organizuje se dobrovoljno davanje krvi u hramovima Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Prikupljanje jedinica krvi obaviće se na nekoliko lokacija.

U nedelju, na praznik Svetog Simeona Mirotočivog 26. februara, akcija se sprovodi od 10 do 14 časova u sledećim crkvama: Hram Svetog Save, Hram Svetog Jovana Vladimira, Hram Svetog Vasilija Ostroškog (Bežanijska kosa), Hram Vaznesenja Gospodnjeg (Žarkovo) i Hram Rođenja Presvete Bogorodice (Zemun).

Iz Instituta za transfuziju krvi Srbije poručuju da jedna jedinica krvi znači tri života, dok je 240.000 jedinica krvi potrebno u Srbiji tokom jedne godine.

Ovaj apel i blagoslov patrijarha Porfirija da se što više građana odazove dobrovoljnoj akciji davanja krvi usledio je posle nekoliko ranijih poziva vernicima.

Osim ovog apela, patrijarh SPC nedavno je pozvao sve vernike i ostale građane prestonice Srbije da, koliko su u mogućnosti, prikupe novčana sredstva za ugroženi i postradali narod Turske i Sirije, države koje je nedavno pogodio katastrofalni zemljotres.

Sredstva za donacije mogu se, prema odluci SPC i njenog poglavara, ostaviti u velikom broju beogradskih crkava. Slične akcije preduzeli su i mnogi drugi hramovi širom Srbije.

Izvor: Srpska pravoslavna crkva

Preporučene vesti:

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve

(Foto: SPC)  Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u 2024. godini, umesto prvobitno najavljenog svečanog otvaranja u Velikoj lavri Pećkoj Patrijaršiji, – istorijskom, osmovekovnom sedištu Arhiepiskopâ i Patrijaraha srpskih, – usled...

Više...