Pariz dočekuje mošti dvojice tumanskih čudotvoraca

od strane | 01/03/2023 | Dijaspora SPC, SPC

(Foto: Manastir Tumane)

  Srpska pravoslavna crkva i eparhija Zapadnoevropska pozivaju sve vernike da 4. marta u 17 sati, u Sabornoj crkvi Svetog Save u Parizu, dočekaju mošti Svetih tumanskih čudotvoraca Zosima i Jakova.

Ovaj događaj je nešto što Srbi u Francuskoj i celoj zapadnoj Evropi ne pamte u novijoj istoriji, a koji će sve pravoslavne vernike spojiti u jedno.

Potez Zapadnoevropske episkopije na čelu sa novoizabranim episkopom Justinom doneće mnogo radosti pravoslavnim vernicima na ovim prostorima.

Naime, vernici će moći da se pomole ispred moštiju tumanskih čudotvoraca Prepodobnog Zosima Sinaita i Prepodobnog Jakova tumanskog od 4. do 9. marta u crkvi Svetog Save u Parizu, a onda i od 9. do 12. marta u crkvi Svete Petke u pariskom predgrađu Bondiju.

U to ime, Njegovo preosveštenstvo episkop Zapadnoevropski Justin je za portal „Svi Srbi u Parizu“ poslao poruku svim pravoslavnim vernicima.

– Braćo i sestre, Velika svetinja nam dolazi u pohode, mošti svetih tumanskih čudotvoraca Zosima i Jakova. Nemojte da nas zatekne nespremne! Najmanje što možemo da učinimo jeste da im pođemo u susret i dočekamo ih dostojanstveno u subotu četvrtog marta u sabornoj crkvi Svetog Save u 17 časova – obratio se vernicima episkop Justin.

Detaljnu satnicu dočeka moštiju i predstojećih službi možete pogledati OVDE

Inače, poslednjih godina manastir Tumane postao je jedna od najposećenijih srpskih svetinja. Veliki broj vernika iz celog sveta dolazi da se ovim svecima moli za ozdravljenje i iscelenje, a čuda su impresivna.

Izvor: SPC

Preporučene vesti: