Liturgija u srpskoj crkvi na Menhetnu kruna patrijarhove posete SAD

od strane | 06/02/2023 | Dijaspora SPC, SPC

(Foto: SPC)

  Patrijarh Porfirije služio je u nedelju svetu liturgiju u hramu Svetog Save na Menhetnu, prvu nakon velikog požara koji je na Vaskrs 2016. progutao ovu srpsku svetinju.

To je ujedno bila i kruna njegove posete SAD započete 24. januara.

Na ovoj prvoj, dugo isčekivanoj liturgiji, patrijarhu su sasluživali episkop kanadski Mitrofan, arhimandrit Nikifor, protojerej-stavrofor Velibor Džomić i protođakon Dragan Radić.

Obraćajući se okupljenom narodu i upravi Crkveno-školske opštine Sveti Sava u Njujorku, patrijarh je naveo da je hram i dalje u obnovi i da će mnogo vremena biti potrebno da bude onakav kakav je bio, ali da će bogosluženja uz dozvolu Grada Njujorka, biti nastavljena.

– Međutim, dugujemo zahvalnost zvaničnicima Grada Njujorka koji se brinu o bezbednosti, koji su nam izdali dozvolu da služimo danas, ali i u narednim nedeljama u februaru kada ćemo dozvolu obnavljati – naveo je srpski patrijarh i poručio da ga dodatno raduje što je sa vernim narodom i što je zajedno sa vladikama posle skoro sedam godina odslužena prva liturgija.

Patrijarh je u besedi naglasio da je važno da dok traje obnova hrama, dok se hram iznova zida, da svi zajedno, pre svega duhovno gradimo hram, da ga gradimo molitvom i molimo se Bogu da nam da snage i da smognemo mogućnosti da zaista obnovimo i ono što je spoljašnje.

Rekao je da neće dužiti, jer u hramu još nema grejanja, pa dodao da smo – bez obzira što je spolja hladno i što je niska temperatura – blagodaću Božjom zagrejani i Duhom Svetim obasjani.

– Verujemo da smo iznutra zagrejani toplotom Božjom i da smo stoga, bez obzira na spoljašnji ambijent, neizmerno blagosloveni i samim tim i veoma, veoma radosni – rekao je patrijarh koji je juče posle podne krenuo za Beograd.

Kako obnova još nije gotova, crkva je od njujorškog departmana za gradnju dobila dozvolu, specijalno za ovu priliku i posetu patrijarha, da u hramu istovremeno može da bude najviše 202 parohijana.

– Poslednjih nekoliko meseci uloženi su izuzetni napori kako bi se došlo do momenta da se parohija može okupljati u našoj svetinji – navedeno je u pozivu parohijanima da prisustvuju liturgiji.

Liturgije su od požara 2016. sve ove godine služene u grčkoj crkvi.

Patrijarh je, podsetimo, posetu SAD započeo još 24. januara. Najpre je u Njujorku boravio povodom Savindana, nakon čega je otputovao u Čikago gde je boravio do subote.

Patrijarh je posetio i Šerevil, gde je održana donatorska večera za manastir Krka, drevnu srpsku svetinju u Dalmaciji.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve

(Foto: SPC)  Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u 2024. godini, umesto prvobitno najavljenog svečanog otvaranja u Velikoj lavri Pećkoj Patrijaršiji, – istorijskom, osmovekovnom sedištu Arhiepiskopâ i Patrijaraha srpskih, – usled...

Više...