Obeležavanje Krstovdana i Bogojavljenja u Svetoj zemlji

od strane | 22/01/2023 | Dijaspora SPC, SPC

(Foto: SPC)

  Posle svete liturgije koju je 18. januara služio u manastirskom hramu Svetih cara Konstantina i carice Jelene, patrijarh jerusalimski Teofil stigao je na obalu reke Jordan, predhodno posetivši manastir Svetog proroka Jeliseja i Jerihonsku prefekturu.

Poglavar Jerusalimske patrijaršije stigao je u manastir Svetog Jovana Preteče, obučen u crveni ogrtač, u pratnji arhijereja i sveštenstva i u prisustvu nekoliko hiljada poklonika sabranih na obe obale Jordana. On je sišao na obalu sa platforme na kojoj je služen čin vodosvećenja, a zatim plutajući u čamcu potopio u vodu Časni krst u trenutku kada su svi prisutni u radosti pojali praznični tropar.

Posle posete manastiru Svetog Jovana Preteče, gde ga je svečano dočekao iguman i obnovitelj manastira arhimandrit Vartolomej, patrijarh Teofil je otputovao u Jerusalim, prethodno se poklonivši svetinjama manastira Svetog ave Gerasima Jordanskog.

Sutradan, 19. januara, u hramu Groba Gospodnjeg proslavljen je praznik Bogojavljenja u Jerusalimu. Pošto se patrijarh poklonio Grobu Gospodnjem, otpočela je služba velikog osvećenja vode u katolikonu hrama Vaskrsenja Gospodnjeg.

Usledila je sveta liturgija koju je služio Teofil uz sasluženje visokopreosvećene gospode arhijereja kapitolijskog Isihija, glifadskog Antonija, tesaliotidskog Timoteja i konstantinskog Aristarha.

Izvor: SPC

Preporučene vesti: